Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nový památník na schodech radnice. Na černo? Hlavně jen dočasně

Na schodech liberecké radnice se v listopadu objevil nový pomník v podobě schodu s citátem Václava Havla. A zatímco už samotný pomník budil diskuze, portál Náš Liberec navíc upozornil, že měl být pomník postaven na černo.

Podle glosy na tomto webu totiž byl pomník postaven nejenže bez souhlasu památkářů, ale také z jiného materiálu, než je původní schodiště. A ještě k tomu tak úplně „nesedí“. Tato nová deska je totiž jinak vysoká než ostatní.

Takovou polehčující okolností by mohl být fakt, že nový schod s výrazným červeným písmem a textem „Život je radostná spoluúčast na zázraku bytí“ bude na radnici jen dočasně. K připomínce listopadovým událostem byl realizován letos na podzim pomník ve formě schodišťového stupně s tesaným citátem prezidenta Václava Havla. Koncepce realizovaného pomníku vzešla z Odboru kanceláře architektury města. Tento rok měla proběhnout celková rekonstrukce schodiště včetně vypracování odpovídající dokumentace a projednání s dotčenými orgány,“ uvedl městský architekt Jiří Janďourek.

Nový schod jako předzvěst velké rekonstrukce

Liberecká radnice je nejen krásnou novorenesanční budovou z roku 1893, ale je také zapsána na Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek České republiky.

Jenže rekonstrukce se přesunula na příští rok. A podle Janďourka tak tento památník posloužil jako provizorní řešení. „Z důvodů přesunu rekonstrukce schodiště do příštího roku byl zvolen způsob osazení nového stupně jako dílčí údržba stávajícího neutěšeného stavu,“ vysvětlil Janďourek.

Vše bylo údajně ústně projednáno se zástupci Národního památkového ústavu (NPÚ) a městských památkářů se souhlasem budoucí rekonstrukce schodiště jako celku. Projednání potvrdila i mluvčí města Jana Kodymová. „Koncept a současná podoba památníku, který připomíná listopadové události roku 1989 a kterým je jeden schod schodiště do liberecké historické radnice, byla předem konzultována s oddělením památkové péče libereckého magistrátu, stejně tak s Národním památkovým ústavem. Jde o dočasně umístěný památník,“ sdělila.

Jenže ústní konzultace měla být podložena oficiálním stanoviskem oddělení památkové péče Magistrátu města Liberec. A pro vydání takového rozhodnutí je nutné vyjádření NPÚ. A právě závazné stanovisko chybí. Národní památkový ústav je odbornou organizací památkové péče, která vydává do probíhajících správních řízení písemná vyjádření, která jsou podkladem pro rozhodnutí orgánů památkové péče,“ řekl Miloš Krčmář, ředitel územního odborného pracoviště NPÚ.

Nový pomník se na schodišti asi dlouho neohřeje

A dále pokračuje: „Pokud by bylo rozhodnutí nebo závazné stanovisko orgánu památkové péče vydáno bez písemného vyjádření NPÚ, tak by bylo z našeho pohledu považováno za nezákonné a v takovém případě bychom podávali podnět nadřízenému orgánu památkové péče, což by byl krajský úřad Libereckého kraje.Podle iDnes.cz se pravděpodobně vrátí na místo současného památníku původní žulová deska, do které bude vytesán stejný citát i podpis Havla.

Co se týká materiálu, muselo město podle mluvčí využít pro zhotovení památníku libereckou žulu, neboť původní železnobrodská, ze které je zbytek schodiště, se již netěží. „Odlišný vzhled schodu ale dodává památníku očekávanou symboliku, tedy poukazuje na rozmanitost názorů, které ze speech corneru mohou svobodně zaznívat,“ argumentuje Kodymová a dodává, že město získalo i souhlas na použití podpisu Václava Havla a to do Dagmar Havlové.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky pomník, schodiště, radnice, Liberec, 17. listopad, památník, památková péče, Národní památkový ústav, Václav Havel, rekonstrukce, Dagmar Havlová, Miloš Krčmář, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový památník na schodech radnice. Na černo? Hlavně jen dočasně  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.