Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lyžařská sezóna se rozjela, policisté radí návštěvníkům hor

Skiareály v Libereckém kraji už spustily vleky a lanovky, do hor tak míří tisíce lidí. Policisté návštěvníkům radí, jak se chovat na svahu, v běžkařských stopách, ale míří i na řidiče a jejich zaparkovaná vozidla.

Sjezdové lyžování

Sjezdaři by měli pamatovat na ochranné pomůcky zejména ochrannou přilbu. „Doporučujeme ji používat nejen dětem, ale i dospělým osobám,“ říká mluvčí policie Dagmar Sochorová, podle které by lidé neměli zapomínat ani na brýle, chrániče páteře a pro začínající lyžaře také reflexní prvky.

Běžecké lyžování

Běžkařům se doporučuje s rozvahou plánovat trasy výletů, pozorně číst v mapách, nevstupovat mimo vyznačené trasy a dodržovat zákaz vstupu.

Policisté také varují před zloději běžeckého vybavení. K jednomu případu došlo minulý pátek u jedné z chat na Horních Mísečkách, kde zloděj ukradl dětské lyže za dvanáct tisíc. „Jilemničtí policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádež, za jehož spáchání hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky,“ uvedla mluvčí.

Řidiči aut

Vozidlo se nedá zabezpečit na sto procent ale menší stupeň rizika ztráty vozu, nebo věcí z vozidla můžeme ovlivnit vhodnými organizačními opatřeními. Pachatelé kromě celých vozidel zcizují také věci z vozidel. „Zaměřují se na buď věci odnímatelné, což jsou například kompletní kola, antény, střešní nosiče, náhradní díly uložené v zavazadlovém prostoru, případně odčerpávají pohonné hmoty z nádrží aut. Pachatelovu pozornost může upoutat instalované autorádio, navigace, kamery na čelním skle a viditelně uložené věci ve vozidle,“ vypočítala Sochorová.

Řidičům pak policisté doporučují v autě nic nenechávat, nepokládat věci na střechu auta, využívat placená parkoviště, auta zamykat a nenechávat je na opuštěných místech.

Hosté ubytovacích zařízení

Jedete do hotelu nebo penzionu? Policisté radí pokoj vždy zamknout a sportovní výbavu zabezpečit proti ukradení. „Každý občan může různými opatřeními snižovat riziko odcizení svých věcí,“ uzavírá Sochorová.

Ohodnoť článek

Foto Skiareál Rokytnice

Štítky hory, lyže, lyžování, bezpečnost, krádeže, policie, Liberecký kraj, Horní Mísečky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařská sezóna se rozjela, policisté radí návštěvníkům hor  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.