Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podezřelé sumy i výběr technického dozoru u školy v Podhorské ulici? Výběr na základě nejnižší ceny je lež, reaguje hejtman

Podle vedení Libereckého kraje je názor opozice, která poukazuje na výběr vykonavatelů technického dozoru investora (TDI) na základě nejnižší ceny, lživý. Jak uvedla opozice ve své tiskové zprávě, některé firmy, které se přihlásí do soutěže, pak zpravidla výrazně cenu podstřelí, aby odrovnaly konkurenci a vyhrály.

Takový postup ale kraj vyvrací. „Tvrzení, že bychom soutěžili na základě nejnižší ceny je čistokrevná lež. Stejně tak chci všechny ujistit, že cenu zakázky rozhodně nestanovují politici, ale investiční oddělení,“ uvedl hejtman Martin Půta.

TDI v případě rekonstrukce Střední školy řemesel a služeb vyšel na 203 tisíc korun. „Zde získala smlouvu společnost IVESTING CZ za částku 203 tisíc korun. Obvykle přitom bývá cena technického dozoru zhruba dvě procenta stavebních nákladů, v tomto případě tedy okolo 1,5 milionu korun,“ sdělil ve zprávě Jindřich Felcman.

Podle hejtmana se ale došlo k částce logickými kroky. „Jak mě informoval Jakub Syrovátka z odboru investic, částka byla vypočítána v roce 2018, kdy jsme předpokládali, že půjde o krátkou a rychlou rekonstrukci, na základě průměrného TDI, které uzavíráme na půl roku. Předpokládanou hodnotu veřejné zakázky stanovil projektant v rámci investičního záměru. Jednalo se o běžný postup při stanovení předpokládané hodnoty, cenu kraj nijak nesnižoval a její výši žádný dodavatel nerozporoval. Posuzováním předložených nabídek se zabývá komise, jež účastníka v případě, že výrazně sníží nabídkovou cenu, vyzve ke zdůvodnění takového kroku,“ vysvětlil Půta a dále podotkl, že se cena pohybuje v běžném rozpětí i u takových soutěží, do kterých se zapojí třeba osm firem.

Přihlásila se jediná firma

Do soutěže se tehdy v případě školy v Podhorské přihlásila jediná firma. V té době ale podle vedení kraje bylo obecně málo firem, které by ještě měly kapacitu na zajištění TDI. Cena zároveň není jediným parametrem, na který se od roku 2017 bere při výběrovém řízení ohled. Záleží také na referenčním počtu zakázek a počtu let praxe.

Opozice má ale jiný názor. Dle Josefa Šedlbauera musí technický dozor pracovat pro investora a dostat za to adekvátně zaplaceno. „Každý soukromý investor to chápe hned, na kraji se ale tuhle jednoduchou myšlenku zatím nepovedlo prosadit. Vedení kraje na to upozorňujeme roky a navrhli jsme i jak to provést. Hejtman má hledat řešení, ne se vymlouvat a označovat oponenty za lháře. Zvlášť, když mají všechna fakta správně,“ komentoval Šedlbauer. A Felcman k tomu dodává: „Předně neříká hejtman Půta pravdu, když tvrdí, že zakázka na TDI u jablonecké školy byla vypsána za 203.000 Kč. Vypsána byla za 293.000 Kč. To je nicméně pouze detail. Tato zakázka na TDI týkající se tak rozsáhlé rekonstrukce za 80 mil. Kč byla zjevně vypsána za absurdně nízkou cenu, a to pouze potvrzuje chyby, které hejtmanovi vytýkáme.“

Dle jeho názoru kraj aktivně vytváří prostředí zatuchlého rybníčku spřátelených stavebních a inženýrských firem, ve kterém je možné si nízké honoráře kompenzovat přes vícepráce či nekvalitně odvedené stavební práce. „Vypadá to, že kraj tedy zcela vědomě vypisuje zakázky na TDI za nepřiměřeně nízké ceny. Výsledkem je, že se do těchto výběrových řízení hlásí takřka pouze dvě místní firmy.“

Rekonstrukce v rámci tvorby COV na Střední škole řemesel a služeb v Jablonci probíhala podobně jako například v Kamenickém Šenově ve staré budově. Právě u takových objektu dochází často k vícepracím. Obecně ale podle kraje je u stavebních akcí navyšování smluvních cen dodatečnými pracemi problém napříč všemi veřejnými zadavateli v celé České republice. „Je zcela logické, že v případě budování zcela nového objektu se vícepráce zkrátka neobjevují. Ve starých objektech ale není možné vždy dopředu odhadnout, v jaké stavu budovy budou. Například v Kamenickém Šenově jsme až po odkrytí stropů zjistili, že je budeme muset vyměnit,“ informoval hejtman a dodal, že i přes náležitou péči projektanta i zadavatele se všechny skryté vady budov hned neobjeví.

Oprava střední školy v Jablonci bude stát přes 200 milionů. Dvakrát víc než bylo v plánu

Oprava Střední školy řemesel a služeb, kde kraj buduje Centrum odborného vzdělávání, se prodraží. Z původní částky 104 milionů se totiž vyšplhají náklady na přibližně 212 milionů.

„Pokud rekonstruujeme takovéto budovy, vždy se snažíme o kompletní opravu. Často se tak ale zcela logicky může objevit velká část nepředpokládaných nákladů,“ doplnila radní Radka Loučková Kotasová. V případě střední školy v Jablonci prodražení na celkovou částku 212 milionů zapříčinilo zejména zřícení zdi.

O všech vícepracích a změnách v projektech jsou navíc všichni zastupitelé průběžně informováni. „Nejenže dostávají pravidelné informace v rámci písemných materiálů, ale zároveň jsou jim k dispozici samozřejmě zaměstnanci Krajského úřadu. V tomto případě připravíme seminář týkající se přímo školy v Podhorské, kde může nejen pan Felcman přednést své konkrétní výhrady,“ doplnil Půta.

Kraj si chce nechat vypracovat posudek, který by měl odhalit přímé důvody a určit případnou míru zavinění ze strany projektanta, stavební firmy, TDI nebo kraje jako majitele.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky COV, Střední škola řemesel a služeb, Jablonec nad Nisou, soutěž, Martin Půta, Liberecký kraj, rekonstrukce, Radka Loučková Kotasová, Kamenický Šenov, Jablonec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podezřelé sumy i výběr technického dozoru u školy v Podhorské ulici? Výběr na základě nejnižší ceny je lež, reaguje hejtman  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.