Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sdílená kola letos v Liberci nebudou. Peníze půjdou na nákup roušek pro seniory

Letos v Liberci sdílená růžová kola neuvidíte. Město peníze využije na opatřené v souvislosti s koronavirem. Chce za ně nakoupit roušky pro seniory. V dalších letech by se ale sdílená kola mohla vrátit.

V Liberci letos sdílená kola nebudou, radnice od projektu takzvaného bikesharingu ustoupila. Ušetřených 800.000 korun chce město vydat na opatření k zamezení šíření koronaviru. Náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová novinářům řekla, že peníze město použije na nákup a distribuci roušek pro seniory. Ve městě jich žije 21.000.

„Neznamená to však, že myšlenku kvalitního bikesharingu v libereckých ulicích zcela opouštíme,“ uvedla náměstkyně. Zakázku na sdílená kola pro letošní rok provázely v Liberci problémy od počátku. Původní nabídky radnice odmítla, protože nabízené ceny vysoko překračovaly požadavky města. Akceptovat se je nakonec rozhodla firma Rekola, jež byla ochotna provozovat 70 mechanických kol a deset elektrokol za 800.000 korun požadovaných městem.

"Podpis smlouvy s provozovatelem se bohužel dostal do doby koronavirové pandemie a my v tuto chvíli hledáme úspory, kde se dá," zdůvodnila náměstkyně, proč smlouvu nakonec město nepodepsalo. Na nákup ochranných pomůcek a další opatření v souvislosti s koronavirem Liberec vynaložil už asi dva miliony korun. Zároveň očekává propad v příjmech kolem 150 milionů.

Projekt bikesharingu má za sebou v Liberci dvě sezony, loni byl zájem výrazně nižší než v roce 2018. Počet výpůjček i uživatelů meziročně klesl o 43 procent. Letošní sezona měla být zlomová pro rozhodnutí, zda v projektu pokračovat. „To úplně padá, protože tento rok by byl abnormální, to by nám nepřineslo žádné poznatky,“ řekl dnes novinářům ekonomický náměstek primátora Zbyněk Karban. Loni sdílené kolo ve stotisícovém městě využilo 2700 lidí.

K dispozici bylo o 40 kol víc než v roce 2018, rovných 100. Podle kritiků je za loňským nižším zájmem i změna systému, kdy bylo možné kola odkládat jen na vyhrazených místech. V roce 2018 toto omezení nebylo. Letos měl uživatele k vracení kol do stojanů motivovat ceník. Kdo by mechanické vrátil přímo do stojanu, za první půlhodinu jízdy by neplatil nic.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rekola

Štítky ČR, správa, doprava, koronavirus, Liberec, cykloturistika, peníze, rouška, COVID-19, Radka Loučková Kotasová, Rekola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdílená kola letos v Liberci nebudou. Peníze půjdou na nákup roušek pro seniory  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.