Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zoo a botanickou možná převezme kraj. Rozhodnuto by mělo být do konce roku

Město Liberec aktuálně jedná s Libereckým krajem o možném převzetí zoologické a botanické zahrady. Na provoz zahrad a Divadla F.X. Šaldy letos kraj poskytl celkem deset milionů korun.

 Obě městská zařízení mají nadregionální charakter, v budoucnu navíc bude třeba výrazně investovat do jejich rozvoje, a tak by je Liberec chtěl předat do správy Libereckého kraje. O tom, zda kraj zahrady převezme, by se mělo rozhodnout do konce roku, sdělil v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Tomáš Tesař.

„Zároveň se počítá s přesunem provozování vybraných sociálních zařízení z Libereckého kraje na město Liberec. Konkrétně se jedná o Dům seniorů Liberec Františkov, Domov pro seniory Vratislavice a Azylový dům Speramus v Liberci," doplnil Tesař. Zástupci obou samospráv jednali také o spolupráci při správě divadel nebo libereckého plaveckého bazénu, ale také třeba v oblasti příměstské dopravy. „Každý z návrhů bude předložen radním a zastupitelům města a Libereckého kraje, kteří ho posoudí," dodal.

Liberecká zoo je nestarším zařízením svého druhu v České republice, před dvěma lety badatelé objevili zakládací dokument z roku 1904. Dnes se zahrada rozkládá na ploše téměř 14 hektarů. V plánu je její rozšíření zhruba o deset hektarů za Sovovu ulici, do oblasti, kde je dnes zchátralý přírodní amfiteátr. Zoo by tam chtěla přemístit některé druhy, které chová nyní, i druhy, jež zatím v Liberci nejsou. Zoo patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Libereckém kraji, ročně jí projde až 400.000 lidí. Radnice její provoz dotuje každoročně více než 60 miliony korun.

Botanická zahrada v Liberci je nejstarší v zemi, loni na svém místě oslavila už 125 let, založena byla ale už v roce 1876. Vlastní přes 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty, mezi nimiž je třeba pět nejstarších kamélií v Evropě. Ve speciálním pavilonu má i tři největší leknínovité rostliny světa a vlastní zřejmě nejstarší bonsaj v republice, což je 341 let stará muraja latnatá. Na provoz zahrady, kterou ročně navštíví kolem 60.000 lidí, přispívá město zhruba 16,5 milionu ročně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, příroda, zoo, botanická, Liberec, Liberecký, Liberecký kraj, zahrada, Tomáš Tesař, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo a botanickou možná převezme kraj. Rozhodnuto by mělo být do konce roku  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.