Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zoo a botanickou chce město převést na kraj, naopak dostane dva domovy pro seniory a azylák

Zastupitelé Liberce schválili záměr převést na Liberecký kraj zoo a botanickou zahradu, jež mají nadregionální význam. Město by naopak mělo převzít dva domovy seniorů a azylový dům, jež jsou ve městě.

Podle náměstka primátora Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) ale nic napevno dojednané není. „Je to mandát, aby mohlo s krajem jednat," řekl. Za nejlepší variantu osobně považuje, pokud by si město a kraj na své příspěvkové organizace vzájemně pouze finančně přispívaly. „Ze strany kraje ale nevidím vůli o ní jednat," uvedl. Dalšími možnostmi podle něj je dojednat výměnu organizací bez podmínek nebo s nějakými doplňkovými.

Pokud se směna příspěvkových organizací uskuteční bez dalších podmínek, Liberec ročně ušetří desítky milionů korun. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) to ale není důvod, proč chtějí výměnu provést. Argumentoval tím, že zhruba 70 až 80 procent návštěvníků zoo jsou mimoliberečtí a to samé platí i pro botanickou zahradu. „A 80 procent obyvatel domovů (seniorů) jsou naopak Liberečtí," dodal. Loni dostaly obě zahrady od města dohromady na provoz a odpisy skoro 81 milionů, kraj svým dvěma domovům seniorům v Liberci a azylovému domu Speramus dal v součtu přes 18 milionů.

Zoo má účetně hodnotu přes 500 milionů korun, botanická zahrada zhruba 233 milionů. Liberec by měl v případě uzavření výměny naopak získat největší domov seniorů v kraji, který je ve Františkově. Jeho účetní hodnota je 400 milionů a o 200 klientů se stará 138 zaměstnanců. V domově seniorů ve Vratislavicích mají 97 lůžek pro klienty a pracuje tam 72 lidí. Účetní hodnota tohoto domova je zhruba 110 milionů a Azylového domu Speramus šest milionů.

Liberecká zoo je nestarším tuzemským zařízením svého druhu, vznikla v roce 1904. Je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Libereckém kraji, před koronavirovou krizí ji ročně prošlo až 400.000 lidí. Také botanická zahrada je nejstarší v zemi. Loni na svém místě oslavila už 125 let, založena byla ale už v roce 1876. Zahradu ročně navštíví kolem 60.000 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky ČR, správa, příroda, sociální, Liberec, zoo, botanická, domov, botanická zahrada, Liberecký kraj, azylový dům, Starostové pro Liberecký kraj, Ivan Langer, Jaroslav Zámečník, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo a botanickou chce město převést na kraj, naopak dostane dva domovy pro seniory a azylák  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.