Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

U kulturáku a v Moskevské nechá Liberec vysázet stromy, měly by zlepšit klima

Na dvou frekventovaných místech v Jánské a Moskevské ulici nechá město Liberec nově vysázet stromy. Ty by měly zlepšit klima v centru.

V Jánské ulici v dolním centru jsou nyní kolem fontány jen tři mladé lípy, které moc stínu neposkytují, a radnice je nechá příští týden přesunout na jedno dětské hřiště. Z trojúhelníkového prostoru mezi kulturním domem a obchodním centrem se bude odstraňovat také dlažba. Místo ní tam bude mlatová zasakovací plocha, do níž se zasadí 12 platanů javorolistých. „Tímto krokem dojde do budoucna k zastínění velké části prostoru před Domem kultury. V letních měsících toto opatření pomůže snížit okolní teplotu a naopak zvýšit vlhkost v městském prostoru," uvedla mluvčí města Jana Kodymová.

Po letech se stromy navrátí do Moskevské ulice, jež spojuje dolní a horní centrum. V minulosti tam byly lípy srdčité, kterým se tam ale nedařilo a bylo nutné je odstranit. Do konce dubna tam město nechá vysadit šest stromů, tentokrát ale půjde o javor babyku. „Jedná se o menší druh stromu, který snese městské prostředí, tedy zástin, letní vedra a sucha. Je odolný vůči mrazu, odolává znečištěnému ovzduší a především snese zasolení, které bývá v zimním období na komunikacích znatelné," dodala mluvčí radnice.

Výsadba stromů ve dvou ulicích v centru je jedním z projektů radnice, jak zlepšit klima ve městě. S vybudováním nové aleje se počítá i v rámci úprav parkoviště v Pastýřské ulice, které by měly začít letos v létě. Projekt za 29 milionů korun by měl zvýšit i retenční potenciál území, voda by se tam měla lépe udržet díky tomu, že vrchní vrstva parkovacích stání bude z propustné kamenné dlažby s většími spárami. V příštích letech by další aleje měly vzniknout v rámci rekonstrukce 1,2 kilometru dlouhého úseku hlavního silničního tahu přes horní centrum, a to od Sokolské ulice přes Šaldovo náměstí do Jablonecké ulice.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, správa, příroda, voda, Liberec, strom, podnebí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U kulturáku a v Moskevské nechá Liberec vysázet stromy, měly by zlepšit klima  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.