Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberec chce darovat kraji pro záchranku část pozemků na letišti. Opozice je proti

Část pozemků na letišti chce Liberec darovat kraji. Využít by je měla krajská záchranná služba. Umožní to scelit vlastnictví pozemků v areálu její letecké základny, kde má i pozemní posádku.

Záměr převodu schválili zastupitelé města, i když to nepodpořil finanční výbor a proti byla také opozice. „Rozhodli jsme se to kraji věnovat, protože jsme přesvědčeni, že je to ve veřejném zájmu," uvedl náměstek primátora Zbyněk Karban.

Podle opozice by měl kraj za pozemky zaplatit

Ani to ale podle opoziční zastupitelky Zuzany Kocumové (LOL) není důvod pro bezplatný převod. Argumentovala tím, že zajištění činnosti záchranné služby je povinností kraje, který je na tom finančně výrazně lépe než Liberec. U zastupitelů města ale nenašel podporu její návrh, aby kraj za zhruba 780 metrů čtverečních zaplatil cenu podle znaleckého posudku, tedy zhruba 350 000 korun.

Podle Karbana se město chystá na kraj převést pozemek ve tvaru skoby využívaný jako příjezdová komunikace. „Je tam šotolina, není ideální pro příjezdy sanitek nebo zdravotnických aut. Pro nás je logičtější, aby to vlastnil kraj a uzpůsobil tak, aby to vyhovovalo jejich účelu pro příjezd," dodal náměstek.

Opoziční zastupitel Jindřich Felcman (Změna pro Liberec) přesto míní, že tato transakce nedává smysl a stačilo pozemek kraji jen pronajmout, třeba za korunu. „A dát mu souhlas, aby si komunikaci upravil, jak potřebuje," dodal.

Mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev uvedl, že o převod usilují kvůli scelení pozemků. „Aby to bylo pod naší patronací, abychom neměli část příjezdové plochy, přistávací plochy a tankovací plochy a mezitím byl pozemek Liberce, proto jsme si o převod zažádali," dodal.

Záchranná služba nyní svoji základnu na letišti modernizuje a dostavuje téměř za 25 milionů korun bez daně. Za provozu se tam staví přístavba, v níž budou čtyři pokoje pro personál, toalety a sprcha, sklady, šatny a také garáž pro dvě sanitky pozemní záchranné služby. „Dále by tam mělo být zaparkované vozidlo hromadného neštěstí. To je to velké Iveco, která by odtamtud mělo vyjíždět na zásahy, které doufám, že nebudou. Jde o zásahy velkého rozsahu, hromadného neštěstí," dodal Georgiev. Součástí modernizace je zateplení současného objektu základny a výměna střechy, oken a dveří. Práce by měly skončit do konce léta příštího roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto František Stein

Štítky správa, reality, stavby, zdraví, Liberec, Liberecký, pozemek, letiště, zdravotnická záchranná služba, Zuzana Kocumová, Iveco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce darovat kraji pro záchranku část pozemků na letišti. Opozice je proti  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.