Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

První etapa výstavby kanalizace ve Vítkovské ulici je dokončena. Příští rok se bude pokračovat

První etapa výstavby nové splaškové kanalizace ve Vítkovské ulici, která je součástí krajské komunikace třetí třídy, v Chrastavě je hotová. Dělníci se sem vrátí opět po zimě.

Na zimu silnice dostala provizorní povrch, než budou v příštím roce práce pokračovat. V pondělí ještě budou dělníci pokládat asfalt na posledním úseku, silnice už ale bude průjezdná, řekl starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

Přípravy trvaly několik let

Výstavbu kanalizace v této části města připravovala radnice několik let, komplikovaná byla jednání s majiteli pozemků, ale také jednání o dotaci na nákladný projekt. „Získání dotace bylo pro samotnou realizaci stěžejní. Jednání vypadalo původně beznadějně a přiznám se, že jsem boj o dotaci chtěl několikrát vzdát," řekl starosta. Nakonec se v závěru loňského roku podařilo na akci získat z Operačního programu Životní prostředí přes deset milionů korun, což by mělo pokrýt zhruba dvě třetiny nákladů.

Práce na stavbě kanalizace ve Vítkovské ulici začaly 3. května a město za ni zaplatí bezmála 16 milionů korun. Zakázku získala 1. jizerskohorská stavební společnost, která ještě příští rok dokončí kanalizaci ve slepé odbočce z Vítkovské ulice. „V příštím roce pak bude na kanalizaci navazovat výstavba nového chodníku podél komunikace v délce 890 metrů. Součástí bude také realizace dvou autobusových zastávek a nové veřejné osvětlení," doplnil starosta. I na to se radnici podařilo získat dotaci. Pět milionů z Integrovaného regionálního operačního programu pokryje podle Canova 90 procent nákladů, zbytek zaplatí město.

Rekonstrukce Vítkovské ulice patří ke společným projektům, s nimiž má Liberecký kraj zkušenosti. Obce si zajišťují projektovou dokumentaci, financují chodníky, osvětlení či autobusové zastávky, ale také třeba dostavby kanalizace. Kraj zajistí kompletní rekonstrukci povrchu, často je součástí také odvodnění, opěrné zdi, rekonstrukce mostů či propustků. V minulosti se podobně podílely na rekonstrukcích krajských silnic Oldřichov v Hájích, Rychnov u Jablonce nad Nisou, nedávno třeba Roztoky u Jilemnice. V návrhu rozpočtu Libereckého kraje na příští rok už je na dokončení Vítkovské ulice v Chrastavě připraveno 20,5 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky automobilová, voda, odpady, stavby, správa, Liberecký, Chrastava, kanalizace, stavba, dotace, Michael Canov, Starostové pro Liberecký kraj, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První etapa výstavby kanalizace ve Vítkovské ulici je dokončena. Příští rok se bude pokračovat  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.