Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ukrajinci mohou v regionální dopravě jezdit zdarma. V Liberci také otevřelo centrum pro uprchlíky

Liberecký kraj rozhodl o zavedení přepravy zdarma pro Ukrajince, k prokázání jim stačí jen pas. Opatření platí do odvolání a vztahuje se na území integrovaného systému dopravy IDOL v rámci regionální dopravy a na MHD v Jablonci nad Nisou, informoval na twitteru koordinátor veřejné dopravy v kraji Korid LK.

V úterý se v budově D Krajského úřadu v Liberci vedle očkovacího centra otevřelo také Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Cílem je zajistit pro ty, kdo prchají z Ukrajiny do bezpečí, vše na jednom místě. „Tak, aby ti lidé neběhali po úřadech, ale dostali tady všechny informace, včetně nějaké možnosti si odpočinout, najíst se, napít se po náročné cestě," řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj má podle hejtmana zatím k dispozici zhruba 450 míst ve svých zařízeních pro ubytování uprchlíků a mapuje další.

Liberecký magistrát od pátku do dnešního rána zprostředkoval podle náměstka primátora Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) ubytování pro 41 uprchlíků včetně 22 dětí. „O rodiny se podělilo město Chrastava, Klášter Hejnice, skautská ubytovna v Liberci - Hanychově a soukromníci. Od soboty máme připraveno naše ubytovací zařízení pro 50 osob v Oldřichově včetně stravování," uvedl Langr na sociálních sítích. Jednat chce i s majiteli větších kapacit ve městě. "Abychom si vytvořili rezervy pro skupiny," dodal.

V kraji je možnost přispět i do sbírek. „Materiální pomoc pro Ukrajinu je nyní možné přivést krajským hasičům na stanici do Šumavské ulice v Liberci," řekl hejtman. Zájem je zejména o léky, spacáky, termodeky, pláštěnky, stany, baterie nebo hygienické potřeby pro děti a dospělé. Sbírky vybavení pořádají například i České dráhy. Balenou vodu, deky, spacáky, karimatky, trvanlivé potraviny, analgetika, dětské pleny a hygienické potřeby je možné v Libereckém kraji donést na nádraží v Liberci, Jablonci, Turnově a Mimoni.

Sbírku pořádají například také studenti Technické univerzity v Liberci, pro kolegu - ukrajinského studenta zdravotnického záchranářství, který se v souvislosti s událostmi na Ukrajině v nejbližších dnech bude vracet domů. Sbírka je určena dětem, v úterý od 07:00 do 19:00 a ve středu od 07:00 do 12:00 bude fakulta vybírat dětské pleny, dětskou stravu, jako jsou přesnídávky, sunar a jiné trvanlivé potraviny pro děti, svítilny, čelovky a baterie, nabité powerbanky, spacáky a karimatky. Dary je možné přinést na děkanát Fakulty zdravotnických studií v Liberci v budově F3.

Na náměstí před libereckou radnicí proběhne dnes od 16 hodin benefiční koncert Liberec pro Ukrajinu. Na pódiu se vystřídají například Jarret, Těla, Krucipüsk, ale i ukrajinský sólista divadla F. X. Šaldy Andrij Škurhan. Součástí akce je i sbírka potřebného materiálu. Přijďte podpořit demokracii a hlavně přispět finančně. Ve spolupráci s Červeným křížem bude možné donést přímo na místo i hmotnou humanitární pomoc. Aktuální potřeby v humanitární pomoci jsou uvedeny na webu HZS LK.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Ukrajina, Rusko, doprava, správa, boje, Liberecký, Liberec, Liberecký kraj, uprchlík, Jablonec nad Nisou, Twitter, Starostové pro Liberecký kraj, Ivan Langr, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinci mohou v regionální dopravě jezdit zdarma. V Liberci také otevřelo centrum pro uprchlíky  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.