Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Osm stovek uprchlíků chce kraj přestěhovat do konce května. V Lidových sadech se obnoví kulturní akce

Liberecký kraj už zná počty ukrajinských uprchlíků, které bude potřeba přestěhovat do začátku léta, většinu chce kraj přesunout do konce května. Ubytovatelé po červnu totiž neprodlouží smlouvy, podle hejtmana by s přeubytováním neměly být větší potíže. Provoz Kulturního střediska Lidové sady bude od května opět obnoven.

„Do konce června by mělo pravděpodobně být přestěhováno 1 252 osob, z toho 817 do konce května,“ uvedl v pondělí hejtman Martin Půta. Vyplývá to z telefonické komunikace s ubytovateli. Česká republika se již postarala o více než 300 tisíc uprchlíků.

Ubytovatelé ukrajinských uprchlíků po konci června nebudou mít podle hejtmana zájem obnovovat smlouvy s krajem. „I proto se budeme snažit navyšovat kapacity mimo tato ubytovací zařízení. Intenzivně komunikujeme v obcemi, aby se ještě snažily najít nějaké ubytování, penziony nebo ubytovny, protože to může být poměrně velký problém a nemyslím, si, že by bylo úplně logické řešení, abychom rodiny, které jsme teď ubytovali v nějakých relativně slušných podmínkách, na začátku prázdnin stěhovali někam do tělocvičen,“ sdělil.

„Je to v tuto chvíli naše největší výzva. Hodně se na to soustředíme, abychom našli správné ubytování a mohli je ubytovat opět ve standardních podmínkách, které si zaslouží,“ řekl ředitel HZS Libereckého kraje Jan Hadrbolec.

Nutná dostupnost sociálních služeb

Hledání ubytování komplikuje i otázka dostupnosti sociálních služeb, jako je např. lékařská péče, školy apod. V tuto chvíli má krajský úřad vytvořené kapacity, je tam podle Hadrbolce 1 365 volných míst. „S přeubytováním bychom si měli být schopni poradit,“ míní hejtman.

Před létem bude potřeba přestěhovat uprchlíky z hotelů v Libereckém kraji

Z hotelů a penzionů v Libereckém kraji bude podle předběžných informací třeba před hlavní letní sezonou přestěhovat kolem 1 550 uprchlíků. Toto číslo je ale proměnlivé a nepřesné, vzhledem k tomu, že se neustále ubytování ukončuje a mění.

Podle Hadrbolce by bylo ideální, kdyby se kapacity zvětšovaly u soukromých ubytovatelů. Příspěvek na provoz domácnosti se vyplácí ve výši 3 000 korun za osobu, maximálně 12 000 korun na domácnost.

Finanční částka za ubytování by se mohla zvýšit

V případě nedostatku ubytovacích míst je v řešení několik možností. „Tuto věc jsme již diskutovali v pátek s ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Samozřejmě se nabízí několik možností řešení; jedna z nich je třeba navýšení té finanční částky, pokud by celorepublikově chyběla místa. Je asi jednodušší navýšit částku a více motivovat stávající ubytovatele, než vymýšlet nějaké ubytování v tělocvičnách," informoval hejtman. 

Čísla osob, která za týden projdou libereckým KACPU, stále klesají. „Oproti minulému týdnu je to pokles o zhruba dvacet procent,“ sdělil ředitel hasičů.

Kulturní akce v Lidových sadech

V prostorách Kulturního střediska Lidových sadů byly od konce března zrušeny všechny kulturní akce, prostory byly vyhrazeny jako nouzový azyl pro válečné uprchlíky. Podle slov hejtmana by však od 1. května mělo dojít k obnovení provozu. „Budeme se snažit, abychom tolik neomezovali běžný provoz Lidových sadů jako kulturního centra,“ řekl Půta.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Polícia Slovenskej republiky

Štítky Liberecký kraj, Ukrajina, uprchlíci, ubytování, Lidové sady, akce, KACPU, uprchlík, sad, kulturní akce, Martin Půta, Česko, Vít Rakušan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osm stovek uprchlíků chce kraj přestěhovat do konce května. V Lidových sadech se obnoví kulturní akce  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.