Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Záchranná stanice Archa vypouští do přírody odchovaná mláďata dravých ptáků

V Záchranné stanici při Zoo Liberec ARCHA se každoročně odchovají mláďata dravých ptáků, letos poprvé v historii stanice se vylíhli malí puštíci obecní. Mláďata rodičů, kteří zůstávají v péči záchranné stanice, jsou vypuštěna do volné přírody.

Zranění některých jedinců, kteří se do Archy dostanou, jsou natolik komplikovaná, že zvířatům znemožňují přežít ve volné přírodě. Zůstávají proto v péči pracovníků stanice. „Jejich pravidelné hnízdění dokládá, že se jim v Arše daří a navzdory svým trvalým následkům po úrazech prospívají," uvedla v tiskové zprávě Ivana Hancvenclová, vedoucí záchranné stanice. 

Letos se v Arše vylíhla tři káňata lesní, vůbec poprvé dva puštíci obecní a devět osiřelých mláďat odchovaly adoptivní páry poštolek obecných. Všechna ptáčata jsou postupně vypouštěna zpět do volné přírody v okolí Archy a jsou označena speciálními kroužky. 

„Záchranná stanice Archa je v rozsahu služeb pro odchycená a nalezená zvířata v Libereckém kraji unikátní. Zvířatům s různým druhem hendikepu tu dávají příležitost k životu. Odchovaná mláďata jsou jen dokladem výborné péče,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. 

Puštíci poprvé zahnízdili

V Arše obývají voliéru spolu s handicapovanými orly královskými také tři puštíci. „Je to poněkud neobvyklá sestava, která vznikla z kapacitní nouze, ale jejich soužití je bezproblémové. Přesto nás nikdy nenapadlo, že by puštíci měli chuť hnízdit,“ řekla vedoucí záchranné stanice.

Letos na jaře však našli ošetřovatelé na zemi ve voliéře jejich vejce a rychle umístili na stěnu voliéry hnízdící budku. Všichni tři puštíci se do ní ihned nastěhovali a následně přivedli na svět mláďata. „K našemu překvapení se vylíhla dvě mláďata. Netušíme, kdo jsou rodiče a kdo „teta či strýček“ – celou dobu totiž všichni bydleli v budce pohromadě,“ popsala kuriozní situaci Hancvenclová. 

Káňata lesní vyvádí mláďata každý rok

Letos vyvedla handicapovaná káňata lesní svá mláďata již pošesté, hnízdí pravidelně od roku 2016. „Doposud se od nich v Arše vylíhlo 18 káňat. V tomto roce jsme mohli vypustit 3 takto odchovaná mladá káňata,“ sdělila Hancvenclová.

Poštolky jako adoptivní rodiče

V minulosti se líhla v Arše i mláďata poštolek obecných. Chovný pár však v letech 2019 a 2020 uhynul a zbylé poštolky zatím mláďata nevyvedly, nepodařilo se totiž snést oplozená vejce. „Přesto jsou pro záchrannou stanici i divokou populaci poštolek obecných velkým přínosem. Fungují jako adoptivní rodiče pro mláďata, která vypadnou z hnízda nebo přijdou o své pravé rodiče," uvedla vedoucí Archy.

Jestliže se do stanice dostanou velmi malá mláďata poštolek, tedy ještě bíle ochmýřená, a poštolky ve stanici zrovna sedí na vejcích, je možné jim osiřelá ptáčata podložit. 

Podle vedoucí stanice se letos oba adopční páry "zapotily", odchovaly totiž 9 mláďat. První odchov byl velmi neobvyklý. „Jeli jsme pro dospělou poštolku, která spadla do bazénu. Než uschla a mohla být vypuštěna, snesla v přepravce vejce. To jsme podložili našemu hnízdícímu páru. Jaké bylo naše překvapení, když se po měsíci vylíhlo mládě,“ vypráví Hancvenclová.

Později se do stanice dostalo ještě osm malých poštolek, které přišly o rodiče. „Všechna tato mláďata hendikepovaní dravci úspěšně odchovali a pracovníci Archy je nyní v průběhu léta postupně navrací zpět do volné přírody," uzavřela vedoucí stanice.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Záchranná stanice ARCHA

Štítky Liberecký kraj, záchranná stanice, Archa, zvířata, příroda, draví ptáci, mláďata, vejce, ptáci, Zoologická zahrada Liberec, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranná stanice Archa vypouští do přírody odchovaná mláďata dravých ptáků  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.