Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policejní psovod roku zachránil ženu, která chtěla v noci v lese skoncovat se životem

Policisté Libereckého kraje vyhlásili letošního psovoda roku, kterým se stál Miroslav Salava ze Semil. Ocenění převzal za mnoho svých úspěchů a také za úctyhodnou záchranu života.

Miroslav Salava byl v dubnu společně s mnoha dalšími kolegy přivolán k případu pohřešované ženy, která odešla z domova a nechala manželovi, se kterým se krátce předtím pohádala, dopis na rozloučenou.

Po oznámení na tísňovou linku kolem třetí hodiny ráno se rozjela pátrací akce. Do terénu vyrazily policejní hlídky z okolí, z Prahy vyrazil vrtulník s termovizí a nasazen byli i dva psovodi. A právě jedním z nich byl Miroslav Salava. „Pátrání probíhalo nejprve v blízkosti bydliště ženy a postupně se okruh rozšiřoval,“ uvedla mluvčí policie Dagmar Sochorová.

Přestože se jednomu z psovodů podařilo najít stopu, ukázalo se, že patřila jedné z blízkých osob pohřešované, která sama po ženě už před příjezdem policistů pátrala.

Pomohly zkušenosti i cit

Miroslav Salava se tak pokusil vcítit do situace ženy a vydal se po boku psího parťáka prozkoumat okolí. „Vyrazil po horizontu zalesněného prostoru,“ popisovala Sochorová. Přestože pátrání po pohřešované osobě v noci a navíc v náročném lesním terénu není vůbec snadné. 

Přesto se po chvilce zdařilo psovi najít stopu a zanedlouho dovedl kynologa ke starému srubu, na jehož zápraží se nacházela hledaná žena. Jenže ani v tu chvíli nebylo vyhráno. „Žena totiž ležela tváří k zemi a nereagovala na oslovení. Po chvíli se psovodovi i přes velmi obtížnou komunikaci podařilo z ženy dostat, že i vzala devět tablet analgetik,“ vysvětlovala mluvčí.

V lese ale byl špatný signál, a tak bylo pro psovoda nemožné udat svou pozici. Naštěstí, zatímco se snažil udržet ženu při vědomí, našel je i druhý psovod a společně dokázali ženu vynést z lesa na přilehlou louku. Zde si ji již převzal lékař. „Ten poskytl první odborné ošetření a zajistil převoz do nemocnice,“ dodala Sochorová. Je opravdu velkým štěstím, že se psovodům podařilo ženu vypátrat.

Psovodi zastávají velmi významnou úlohu. Jen v Libereckém kraji vyjížděli psovodi letos už k více než třem tisícovkám případů a podíleli se na více než 200 pátracích akcích.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Štítky psovod, kynolog, policie, ocenění, Liberecký kraj, les, Miroslav Salava, Semily, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policejní psovod roku zachránil ženu, která chtěla v noci v lese skoncovat se životem  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.