Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Semilech skončila revitalizace náhonu. Koryto bude přístupnější

V Semilech po více než roce dokončili revitalizaci náhonu, který protéká centrem města a navazuje na park Ostrov. Úprava koryta přišla na zhruba 16 milionů korun, téměř 12 milionů získala ale radnice z Operačního programu Životní prostředí.

Hlavním cílem projektu byla úprava koryta a jeho zpřístupnění, lidé tam ale zatím nemohou. Je nutné počkat tři až čtyři týdny než vyroste tráva, kterou upravené plochy oseli, řekl vedoucí odboru rozvoje města Vladimír Bělonohý.

Projekt odstartoval na počátku loňského roku kácením stromů kolem náhonu od silničního mostu až k soutoku s Jizerou. Na obou březích bylo zmapováno na 380 stromů, k zemi jich musela jít zhruba čtvrtina. Většinou šlo o náletové dřeviny menšího vzrůstu a keře. Pokácet ale museli i některé vzrostlé stromy. Podle Bělonohého je nahradilo více než 3000 nových rostlin. Na hrany břehů navíc umístili pařezy, jejichž kořeny mohou sloužit jako úkryt pro ryby, a na stromech jsou nové budky pro drobné ptáky.

„Jde o chráněné území, které je zahrnuté v Natura 2000, takže jsme museli být opatrní,“ řekla starostka Lena Mlejnková. Revitalizaci proto museli rozložit do dvou let. Hlavním přínosem projektu je zpřístupnění koryta náhonu a vytvoření travnatých ploch, které umožňují pohodlný přístup k vodě. Součástí akce byla také výstavba opěrných zdí, zpevnění a úprava břehů. Na začátku úseku navíc přibyl ostrůvek, pod nímž našel své místo zajímavý herní prvek, kde je správným kladením dřevěných částí možné vytvářet různé přehrady v náhonu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Semily

Štítky ČR, příroda, správa, stavby, rekreace, Semily, projekt, revitalizace, strom, Operační program Životní prostředí, Natura 2000, Jizera, Lena Mlejnková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Semilech skončila revitalizace náhonu. Koryto bude přístupnější  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.