Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Život na Hrubém Rohozci v době pandemie? Došlo na generální úklid i opravy

Brány zámku Hrubý Rohozec zůstávají turistům kvůli vládním opatřením uzavřeny. Uvnitř je ale rozhodně živo. V někdejším sídle hrabat Des Fours-Walderode probíhá rozsáhlý úklid i opravy.

Při úklidu se dostalo i na místa, která se nevyklízela třeba i deset let. Navíc kvůli haváriím se od zimy na zámku střídají řemeslníci různých profesí. Opravovali prasklé rozvody vody, schodiště prožrané dřevomorkou i balkon hrozící pádem. A do obou bazénů v parku se po zhruba 15 letech vrátila voda. Nyní se pracuje na grotě - umělé vyhlídkové dekorativní jeskyni, příští týden začne obnova říms za 2,5 milionu korun.

„Máme více práce než normálně, protože tím, že je dlouho zavřeno, tak dochází i na takové věci, na které tady nebyl doteď čas nebo co už odkládáme deset, 11 let," uvedl kastelán Jiří Holub. Generální úklid zámku byl hotový už v lednu a podle Holuba se tak mohli pustit i do vyklízení prostor, kam běžně návštěvníci nechodí. „Vyklízíme východní sklepy, vyklízíme půdu, zbavujeme se věcí, které se už nepoužívají, třeba staré elektroniky," dodal.

Zámku škodí, že už skoro 30 let je součástí restituční kauzy rodu Walderode a soudy stále definitivně nerozhodly, zda bude navrácen šlechtickému rodu, nebo zůstane ve vlastnictví státu. Na Hrubém Rohozci se tak odstraňují jen havarijní stavy. To se nyní týká i říms. Lešení je na nádvoří postavené od čtvrtka, práce začnou po velikonočním pondělí a potrvají do konce roku. „Dojde k opravě celého nádvoří včetně věže, kde budou vyměněné okapové svody, bude měněno plechování a všechny takové věci. Je velká škoda, že nezbylo na omítky, když už je tady lešení," uvedl Holub. Podle odhadu by si ale oprava fasády jen na nádvoří vyžádala kolem 15 milionů korun.

V plném proudu jsou nyní v zámeckém parku práce na zajištění a obnově groty, umělé jeskyně s výhledem do údolí Dolánek, na Valdštejn či Turnov. Podle kameníka a restaurátora Josefa Tichého to původně vypadalo na běžnou opravu. Při zahájení prací ale kameníci zjistili, že je uvolněná hlavní zeď s romantickými imitacemi dřeva, které jsou vytvořené z pískovce. „A má tendenci spadnout do propasti," uvedl Tichý. Poté navíc kameníci odhalili průrvu ve skále. „Takže se musela udělat další opatření, betonáže, které spojily dvě části skály k sobě," řekl kameník. Zúžit se podle něj musí i mezery mezi imitacemi dřeva, což jsou kamenné špalky připomínající i spletenec větví. „Mezi špalky byly místy tak velké mezery, že jimi mohlo projít malé dítě a spadnout," uvedl Tichý. Grota je asi 30 metrů nad zemí. Veřejnosti by umělá vyhlídková jeskyně měla být přístupná po opravě nejpozději od srpna.

Kastelán se na návštěvníky už těší. „Chybí nám. Už je to dlouhé. Jsme na lidi zvyklí. Děláme práci, která se váže k návštěvníkům," uvedl. Rozpis na služby pro průvodce má rozepsaný už od února, v létě se na zámku při provázení turistů střídá zhruba 20 lidí. Běžně za rok na zámek s třemi prohlídkovými okruhy přijde kolem 25.000 návštěvníků, loni kvůli omezenému provozu v důsledku koronavirové epidemie to bylo jen 17.348. Hrubý Rohozec vznikl na začátku 14. století jako gotický hrad, po třech přestavbách se v něm mísí různé stavební slohy. Zámek nebyl nikdy v minulosti proslulý tím, že by v něm strašilo a nic se podle kastelána nezměnilo ani nyní, kdy je před veřejností uzavřený. „Co se týče paranormální aktivity na zámku, tak bych řekl, že je naprosto stejná, jako když sem návštěvníci chodí," dodal Holub.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Hrubý Rohozec

Štítky ČR, památky, stavby, koronavirus, Turnov, Hrubý Rohozec, oprava, úklid, zámek, Jiří Holub, Josef Tichý, Velikonoční pondělí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Život na Hrubém Rohozci v době pandemie? Došlo na generální úklid i opravy  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.