Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasiči z Jilemnice se dočkají nové stanice za 50 milionů. Vyroste v Hrabačově

V Hrabačově by měla vyrůst zcela nová stanice pro jilemnické profesionální hasiče. Náklady na její výstavbu jsou odhadovány na 50 milionů korun.

Díky nové stanici by se měla zlepšit nejen bezpečnost obyvatel Jilemnice a okolí, ale zároveň by se měly snížit dojezdové časy do horských oblastí západních Krkonoš. Právě to je jeden z hlavních důvodů plánované stavby. „V současné době je plošné pokrytí oblasti západních Krkonoš na hranici limitů, a to za ideálních podmínek,“ informoval mluvčí kraje Filip Trdla. Zlepšit by se tak měl dojezd například do Rokytnice, Jablonce nad Jizerou nebo Vítkovic.

Hasiči v Libereckém kraji zasahují nejčastěji u dopravních a technických nehod, požárů nebo například odstraňují následky sněhových kalamit a větrných smrští. 

Kraj na nákup pozemků pro novou stanici přispěje 2,5 milionu korun. „Dispozičně bude stanice řešena podobně jako nedávno dokončená stanice v Doksech,“ komentoval hejtman Martin Půta. V současné době sídlí jilemničtí hasiči ve starých prostorech, které sdílí s dobrovolnou jednotkou. Objekt je navíc bez větších úprav od poloviny 70. let. „Za tu dobu se několikanásobně změnily nároky na výkon služby hasičů a současné prostory jsou pro nás již kriticky nevyhovující,“ sdělil ředitel HZS LK Jan Hadrbolec.

Než dojde na samotnou výstavbu, musí se vyřešit majetkové záležitosti. K odkupu pozemků by mělo dojít ještě letos. Město se bude na odkupu pozemků podílet částkou 521 tisíc korun. 

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky hasiči, Jilemnice, Semilsko, stanice, Hrabačov, pozemek, Krkonoše, Martin Půta, Rokytnice nad Jizerou, Jablonec nad Jizerou, Liberecký kraj, Vítkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z Jilemnice se dočkají nové stanice za 50 milionů. Vyroste v Hrabačově  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.