Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Chuchelně na Semilsku budou o víkendu hlasovat také v referendu o těžbě v lomu Slap

Stejná urna poslouží o víkendu obyvatelům Chuchelny na Semilsku ve volbách do Poslanecké sněmovny i pro referendum k možnému otevření čedičového lomu Slap. A to díky novele zákona o místním referendu, která je platná od roku 2019.

V Libereckém kraji se tak bude hlasovat poprvé, řekla vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Loni se sice uskutečnilo referendum v Brništi na Českolipsku, nebylo ale spojené s žádnými volbami.

V referendu budou obyvatelé odpovídat na otázku: „Souhlasíte s tím, aby obec Chuchelna v samostatné působnosti podnikla kroky k tomu, aby nedošlo k obnovení těžby v dobývacím prostoru Chuchelna na katastrálním území obce Chuchelna?” Referendum bude podle zákona platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů. Výsledek je pro zastupitelstvo závazný, pokud by pro něj hlasovala nadpoloviční většina hlasujících a současně alespoň 25 procent všech oprávněných voličů.

Hlasovat se bude v hasičárně a zasedací místnosti

V obci, kde žije tisícovka obyvatel, jsou dva volební okrsky - jedna volební místnost je v zasedacím sále v Chuchelně, druhá v hasičské zbrojnici na Komárově. Při společných volbách do zastupitelstev a Senátu docházelo v minulosti k záměně obálek či hlasovacích lístků, a hlasy pak byly neplatné. To by se ale podle Kroupové v tomto případě stát nemělo. Obálky nejsou rozlišené jen barvou, ale i velikostí. „Pro volby do Sněmovny je šedá obálka velikosti A4 a pro referendum je menší bílá obálka velikosti A5 a také hlasovací lístek pro referendum je malý bílý formátu A5," doplnila Kroupová.

Referendum se koná na základě podnětu místního spolku Mlok z lomu, který se obává, že v případě obnovení těžby v lomu zanikne poslední místní les, který nezlikvidoval kůrovec. Těžba by podle odpůrců mohla narušit spodní vody, zvýšit prašnost a hluk, škody mohou působit otřesy z odstřelů. „Na zastupitelstvu jsme se shodli, že ho vyhlásíme, abychom věděli, jaký je názor občanů," řekla starostka Chuchelny Eva Peštová. Podle společnosti Eurovia CS je lom desítky let v režimu zajištění, o obnovení těžby firma v nejbližších letech neuvažuje.

Obecní referendum se uskuteční společně s volbami do Poslanecké sněmovny 8. a 9. října. Voliči, kteří jsou kvůli koronaviru v izolaci nebo karanténě a nemohli ve středu hlasovat na speciálních drive-in stanovištích, mají ještě možnost do dnešních 20:00 na telefonním čísle 485 226 351 požádat o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. Zatím máme takových voličů 11, loni jich ale nejvíc volalo mezi 18:00 a 20:00," řekla Kroupová. O zvláštní schránku podle ní mohou požádat i lidé v Chuchelně, kteří chtějí hlasovat v referendu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Semilsko, referendum, příroda, stavebniny, Chuchelna, těžba, volby, okres Semily, Poslanecká sněmovna ČR, Liberecký kraj, Liberec, okres Česká Lípa, Brniště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chuchelně na Semilsku budou o víkendu hlasovat také v referendu o těžbě v lomu Slap  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.