Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Skiareály doufají v chladnější počasí. Někde kvůli oblevě přerušily provoz

V loňském roce byly skiareály uzavřené kvůli vládním nařízením, letos jim pro změnu nepřeje počasí. Sotva spustily vleky a lanovky, už je na některých místech opět zastavují. Kvůli oblevě museli někteří provozovatelé přistoupit k přerušení provozu.

Ski bižu, jež provozuje tři největší střediska Jizerských hor, přivítala o víkendu 2400 lidí. „Odpovídá to skutečnosti. Na Nový rok nám pršelo, dnes bylo sucho, ale je teplo a trochu nám to odtává," řekl včera ředitel sportoviště Pavel Bažant. Na Tanvaldském Špičáku je podle něj však v provozu všech pět sjezdovek, projet se tak lyžaři o víkendu mohli téměř na osmi kilometrech. Ode neděle je mimo provoz Bedřichov, a to kvůli nedostatku sněhu. Severák nabízí 1,6 kilometru sjezdovek.

Lyžování začalo být nebezpečné

Od dnešního dne ukončuje provoz areál v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, kde podle ředitele Víta Pražáka v uplynulých dnech fatálně ubylo sněhu. „Uteklo nám spoustu sněhu, takže jsme nuceni jít do odstávky. Vytrvale prší už skoro týden, takže to vidíme na takové dva až tři dny odstávky a ve středu se pokusíme něco přisněžit," uvedl ředitel. Dodal, že lyžování už se začalo stávat nebezpečným. „To si nikdo z nás na svou odpovědnost nevezme," doplnil.

Úbytek sněhu se podle Pražáka podepsal i na návštěvnosti. Ještě na Silvestra si přijelo zalyžovat 3000 lidí, včera už jich bylo na sjezdovkách jen 150. Zbytky sněhu se místy drží, ředitel uvedl, že ho není možné přehrnout tam, kde je potřeba. „Alespoň budeme mít na co navázat při zasněžování," dodal.

Pro skiareály v Libereckém kraji začne hlavní část zimní sezony, pomohlo ochlazení

Pro skiareály v Libereckém kraji začne o vánočních prázdninách hlavní část zimní sezony. Podmínky pomohlo vylepšit ochlazení v tomto týdnu, které umožnilo výrobu technického sněhu. Na sjezdovkách leží až metr sněhu, vyplývá z informací od...

Odstávku dnes zahájí i na Ještědu

Provoz dnes dočasně pozastavuje také liberecký Ještěd. „Z důvodu aktuálních teplot a sněhových podmínek není možné sjezdové tratě připravit v takové kvalitě, v jaké bychom si přáli a mohli nabídnout našim lyžařům," uvedli provozovatelé skiareálu na svém facebooku. Odstávku by chtěli ukončit 7. ledna, kdy by obnovili provoz večerním lyžováním.

Obleva zasáhla i Jizerskou magistrálu v Bedřichově. Podle Martina Kunce, ředitele Jizerské o.p.s., která se stará o úpravu magistrály v Jizerských horách, přichází spíše nadšenci, kteří běžky sundávají a přenášejí v místech, kde je kvalita stop horší. „Spíš chodí pěší," doplnil Kunc. Podle předpovědi meteorologů se má ochladit koncem týdne. Ředitel doufá, že přijde ochlazení dřív, protože se má příští pátek a sobotu konat závod Night Light Marathon. „Tak uvidíme, jestli ho budeme muset zrušit," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky počasí, rekreace, hory, Liberecký, sjezdovka, Jizerské hory, Bedřichov, silvestr, Tanvaldský Špičák, Ještěd, Rokytnice nad Jizerou, Facebook

Skiareály doufají v chladnější počasí. Někde kvůli oblevě přerušily provoz  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.