Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hygiena dala škole v Semilech sto tisíc pokutu. Bývalý ředitel umožnil výuku netestovaným dětem

Tehdy se to hodně řešilo. Dnes už bývalý ředitel semilské waldorfské školy Ivan Semecký loni v dubnu umožnil výuku i dětem, které nebyly testované. To přitom tehdy vláda v rámci proticovidových opatření zakazovala. Ředitel musel skončit a nyní se soudí s provozovatelem školy, tedy městem. Porušení řízení navíc řešila hygiena, která nyní škole vyměřila pokutu sto tisíc korun a tisíc korun jako náklady řízení.

Z rozhodnutí rady města bude škola peníze vymáhat po odvolaném řediteli Ivanu Semeckém, který loni v dubnu vládní nařízení porušil a umožnil přístup do školy i netestovaným dětem a ve třídách nevyžadoval nošení roušek. Starostka Semil Lena Mlejnková (Volba pro Semily) odmítla věc víc komentovat s ohledem na soudní pře, které s městem a školou odvolaný ředitel vede. Semecký u soudu napadl jak své odvolání z funkce městskou radou, tak své pozdější propuštění ze školy pro nadbytečnost.

O vyměřené pokutě dnes odvolaný ředitel nic nevěděl, k zaplacení ho zatím škola nevyzvala. „Dokud jsem byl ředitelem školy, byl jsem připraven ty věci řešit, ale oni mě je řešit nenechali, takže teď už je to věc školy, ne moje," uvedl k situaci Ivan Semecký.

Testování a roušky patřily k podmínkám, za kterých se loni v dubnu mohly děti vrátit do lavic. Největším problémem mimořádného opatření a metodiky ministerstva školství bylo podle Semeckého to, že sáhly na základní práva občanů - zakázaly dětem chodit do školy a popřely práva rodičů, aby rozhodovali o svých dětech. Na podporu Semeckého a za návrat dětí do škol bez podmínek tehdy vznikla petice, pod kterou se na internetu podepsalo přes 14 tisíc lidí. Návrh na zrušení testování ve školách ale Nejvyšší správní soud zamítl, skončilo tak až 30. června a znovu se začalo testovat v září.

Radnice Semeckého odvolala ještě v dubnu, řízením školy pak pověřila jeho zástupkyni Lenku Břenkovou. Situaci se jí podařilo zklidnit. Na začátku nového školního roku podle ní nikdo ze základní školy ani z lycea testování neodmítl. Od října je Břenková ředitelkou školy, zvítězila v konkurzu, který radnice na nového ředitele vypsala.

Semily jsou centrem waldorfského vzdělávání v Libereckém kraji. Ve městě s 8400 obyvateli je nejen mateřská a základní škola, ale od roku 2006 také lyceum. Semilská škola patří k nejstarším v zemi, 1. září oslaví 30 let od svého založení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky koronavirus, správa, školy, waldorfské, pokuta, Semily, Lena Mlejnková, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygiena dala škole v Semilech sto tisíc pokutu. Bývalý ředitel umožnil výuku netestovaným dětem  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.