Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krajská silnice ve Vysokém nad Jizerou by už v květnu měla být opravena. Je v katastrofálním stavu

Kritizovaná krajská silnice druhé třídy 290 ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku se podle hejtmana Martina Půty ještě v květnu dočká opravy. Průtah městem je už několik let v havarijním stavu, městský radní Bohdan Blažek dokonce počátkem února hrozil trestním oznámením na Krajskou správu silnic Libereckého kraje (KSS) kvůli nehospodárnému využívání veřejných prostředků.

Silnice je hlavní komunikací ve Vysokém a dnes připomíná podle radnice spíš tankodrom. „Na úseku od Semil budou jen nějaké lokální výspravy, nový povrch ale dostane celý průtah městem. Dělat se měl už loni, ale po dohodě s vedením města se to posunulo až na letošní rok. Odložení stavby vzniklo tím, že město projektovalo kompletní úpravy náměstí, ze kterých ale nakonec odstoupilo," doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták.

Silnice plná děr. Jednání nikam nevedou, rozčiluje se vedení Vysokého. Rekonstrukci plánujeme, oponuje kraj

Město Vysoké nad Jizerou protíná silnice druhé třídy číslo 290. Na stav této komunikace, která je ve správě Libereckého kraje, si stěžují místní. Podle vedení města ale dlouholetá jednání s Liberecký krajem o rekonstrukci nikam nevedou. Radní...

Průtah je součástí krajské silnice 290, na přípravě její rekonstrukce od křižovatky v Roprachticích až po Příchovice se pracuje už několik let. Podle původních plánů se měl více než 12 kilometrů dlouhý úsek silnice včetně průtahu Vysokým nad Jizerou rekonstruovat už v končícím programovacím období.

Přípravu ale zkomplikovalo majetkové vypořádání. „Byla tam více než stovka vlastníků, v některých místech tam mapa vůbec nesedí se skutečností," řekl ředitel KSS Jan Růžička. Někteří vlastníci podle něj vypořádání odmítali, jiní měli přemrštěné požadavky.

Bez dotací to nepůjde

Vypořádat se tak v minulých letech podařilo jen zhruba 2,5 kilometru dlouhý úsek od Sklenařic po Vysoké, jehož oprava za více než 58 milionů korun skončila loni na podzim. Letos chtěl kraj navázat rekonstrukcí zbylé části silnice, která už má také stavební povolení, čeká ale na dotace.

Náklady na projekt se podle Růžičky odhadují na 160 milionů korun. Na průtahu Vysokým tak ale kraj zatím počítá jen s velkoplošnou opravou povrchu, která přijde podle Svitáka zhruba na deset milionů korun.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bohdan Blažek

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, Liberecký, Vysoké nad Jizerou, oprava, Martin Půta, Liberecký kraj, okres Semily, Jan Sviták, Semily, Roprachtice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská silnice ve Vysokém nad Jizerou by už v květnu měla být opravena. Je v katastrofálním stavu  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.