Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kontrola tisíců lidí i aut. Prokazovat se můžete i nadále dokumenty v elektronické podobě

Policisté již třetí den kontrolují hranice okresů, za včerejšek v Libereckém kraji zkontrolovaly hlídky na 4573 osob a 3571 vozidel. Neunikli ani cestující v hromadné dopravě.

„V průběhu druhého březnového dne jsme provedli kontroly také ve 14 vlakových soupravách, 54 tramvajích a v 17 autobusech,“ sdělil dnes mluvčí policie Vojtěch Robovský. Dál nepustili policisté během včerejšího dne 67 osob. Ty se totiž nedokázaly prokázat platnými doklady.

Hlídky kontrolující dodržování protipandemických opatření také odhalily jen během včerejška přes stovku občanů Libereckého kraje, kteří se dopustili přestupkového jednání. A uložily jim přes dvě desítky pokut.

Na papíře nebo elektronicky? Policie ustoupila a přijímá obojí

Velké nejasnosti způsobilo avizované zpřísnění policejních kontrol. Podle některých informací měli policisté přijímat již jen vytištěné dokumenty. Příkladem je vyjádření mluvčí pražské policie. „Ode středy už by měli mít lidé vše na papíře. Jediná výjimka je potvrzení od zaměstnavatele, to může být elektronicky,“ uvedla už dřív mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Ještě během včerejšího odpoledne ale ředitelství Policie ČR informovalo skrze sociální sítě, že i nadále budou hlídky přijímat i elektronické formuláře a prohlášení. Povinnost občana prokázat účel cesty “písemnou formou” má rozměr právní, ale i hygienický. Z hlediska právního lze účel cesty bezesporu doložit oběma způsoby, uvedla PČR na Twitteru.

Zároveň ale policie upozornila, že předkládání vytištěných dokumentů je daleko vhodnější. Předkládání dokumentu uloženého v mobilním telefonu je však problematické z hlediska dodržení hygienických opatření, zveřejnila PČR.

Redakci Liberecké Drbny tuto informaci dnes potvrdil i mluvčí Vojtěch Robovský slovy: „Přijímáme i potvrzení v elektronické podobě. Z hygienických důvodů ale upřednostňujeme písemnou formu.“ Akceptování dokumentů v mobilu platí tak nadále ve všech krajích. „V případě čestného prohlášení se předpokládá, že si ho řidič napíše sám. Tedy, že ho bude mít u sebe v tištěné podobě. Pokud ale nastane situace, kdy ho bude mít jen elektronicky, budou hlídky akceptovat i tuto podobu. Připomínám ale, že kvůli hygienickým požadavkům a rychlosti odbavení preferujeme všechny dokumenty vytisknuté,“ řekla mluvčí policie Královéhradeckého kraje Magdaléna Vlčková.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Liberecký, policie, kontrola, Liberecký kraj, Policie České republiky, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontrola tisíců lidí i aut.  Prokazovat se můžete i nadále dokumenty v elektronické podobě  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.