Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Po Velikonocích začne výstavba nového pavilonu nemocnice. Přinese řadu omezení

Výstavba nového pavilonu nemocnice - Centra urgentní medicíny a parkovacího domu začne v úterý 11. dubna. Budování rozsáhlého komplexu potrvá 38 měsíců a přinese řadu omezení nejen při vstupu do areálu nemocnice, ale i v okolních ulicích Jablonecké, Husově či Klášterní.

Stavbu rozsáhlého komplexu zahájí vybudování oplocení, které vymezí celý prostor stavby. Ten se bude v průběhu stavby měnit. „Stavba bude rozdělena na čtyři základní etapy a omezení se budou měnit podle průběhu stavby. Velká změna nastane v přístupu do areálu, ale i ve vnitroareálové dopravě a samozřejmě i v okolí nemocnice. Zde se musíme řídit i stavbami, které plánuje město a budou probíhat současně. Chtěli bychom proto poprosit veřejnost o trpělivost,“ popsal technický ředitel Krajské nemocnice v Liberci Jan Rais.

Lidé se budou setkávat s každodenním omezení souvisejícím se stavbou, už jen proto, že ze stavby a na stavbu bude dováženo a odváženo obrovské množství materiálu. V průběhu první části se také počítá s demolicí budovy staré interny z roku 1848, která bude do konce roku zbouraná.

Největší omezení se hned zpočátku dotkne pavilonu D nemocnice, kde je oddělení následné péči či stomatochirurgie. To bude díky stavbě odříznuto od zbývajícího areálu nemocnice. Později se dokonce jeho vchod přemístí na druhou stranu budovy, kde také do budoucna zůstane.

V jeden čas nebude možné mimo jiné vjíždět do areálu hlavní bránou anebo se dostat vozem před budovu A chirurgie.

Změní se také vjezd vozy do areálu, který se bude omezovat a prioritně bude umožňován zejména sanitám. „Uvažujeme i o možnosti zdražení parkovného uvnitř areálu, tak aby se zde návštěvníci zdržovali co nejkratší dobu. Veřejnosti bude k dispozici i nadále parkoviště na Husově ulici,“ vysvětlil Rais. Zástupci nemocnice v těchto dnech jednají také s libereckým dopravním podnikem, aby na dobu výstavby centra mohl jezdit mimořádně nízkokapacitní autobus a vozit cestující po trase Jablonecká – Klášterní – Husova, což by pomohlo snížit počet vozidel směřujících do nemocnice.

Různá omezení se budou v průběhu výstavby měnit a veřejnost o nich bude vždy včas informována.

Výstavba Centra urgentní medicíny přijde na bezmála 3,2 miliardy korun bez DPH. Nejprve bude postaven parkovací dům s energocentrem a poté nový pavilon. „Pavilon bude mít velmi komplexní využití a přemístí se do něj provozy, které jsou nyní rozmístěny v pěti různých budovách, což se týká zejména laboratoří,“ poznamenal generální ředitel nemocnice Richard Lukáš. V budově budou mimo jiné operační sály, jednotky intenzivní péče interny a kardiologie, ortopedie či chirurgie, dále centrální sterilizace, laboratoře, ale i centrální sklad či lůžkové oddělení až pro 120 pacientů. „Pracoviště budou uzpůsobena přesně podle toho, jak si řekli lékaři a sestry, tak že by vše mělo být ideální,“ uvedl Petr Moos, náměstek pro koordinaci výstavby nového pavilonu.

Na financování se podílí krajská nemocnice společně s Libereckým krajem a samosprávami, respektive zástupci akcionářů městy Liberec, Turnov a Frýdlant. „Takto velká stavba se od vzniku krajů nikdy v Libereckém kraji nedělala. Nicméně celou ji platí samosprávy, nemocnice a kraj, což vnímáme jako určitou nespravedlnost, neboť v místech, kde jsou fakultní nemocnice se na tak velkých projektech podílí i stát. V Liberci tomu tak bohužel přes veškerou snahu není a musíme si pomoci sami,“ dodal za akcionáře starosta Turnova Tomáš Hocke.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky nemocnice, stavba, Centrum urgentní medicíny, Liberec, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Velikonocích začne výstavba nového pavilonu nemocnice. Přinese řadu omezení  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.