Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Oční sanatorium v Liberci možná změní majitele, město dostalo několik nabídek

Zchátralé oční sanatorium v Machníně známé i jako zámeček či Kleinertova vila Liberec možná skutečně prodá. V soutěži dostala radnice několik nabídek. Nabídky bude nyní město vyhodnocovat.

Náměstek primátora Adam Lenert (ANO) předpokládá, že výsledek oznámí někdy na konci letošního roku.

Kolik nabídek radnice na koupi areálu na okraji města obdržela a v jaké výši, náměstek s ohledem na to, že je budou teprve hodnotit, nesdělil. „Dostali jsme nabídky," řekl náměstek. Liberecká radnice za bývalé sanatorium požadovala minimálně 20,863 milionu korun.

Radnice se tříhektarový areál situovaný u silnice z Chrastavy do Kryštofova údolí neúspěšně snaží prodat poslední tři roky. To, že se nyní nějací zájemci o areál objevili, Lenert kvituje. „Jsme rádi, že na něj přišly nabídky. Ukazuje se, že ten pozemek začíná být zajímavý," dodal. Původně byl zámeček honosným sídlem zasazeným do udržovaného lesoparku a s výhledem na zříceninu hradu Hamrštejn. Dnes je v dezolátním stavu a dlouhodobě do něj zatéká.

Liberec se znovu pokusí prodat areál očního sanatoria v Machníně. Hlavní objekt už opravit nepůjde

Roky a roky chátrá areál bývalého očního sanatoria v Liberci – Machníně. Liberec se ho poslední roky snaží neúspěšně prodat a nyní chystá zřejmě poslední pokus, zda se nenajde zájemce. Pokud ne, mohlo by se tam přesunout sídlo Městských lesů...

Machnínský zámeček si jako rodinné sídlo zřejmě nechal postavit roku 1882 továrník Adolf Schwab, politik a majitel textilky. Po znárodnění za minulého režimu tam bylo sanatorium, do kterého se jezdily léčit děti s očními vadami z celé země. Město vlastnilo areál do roku 1999, kdy prodalo budovu zámečku společně s domkem správce a strážní věží na ploše bezmála 500 metrů čtverečních a nechalo si jen okolní pozemky, zhruba tři hektary. Plán několika libereckých lékařů, kteří se zavázali k vybudování moderního sanatoria, ale zkrachoval. Zpátky získal Liberec všechny budovy do svého vlastnictví v roce 2019 za 2,8 milionu korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, reality, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oční sanatorium v Liberci možná změní majitele, město dostalo několik nabídek  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.