Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jablonec od ledna převezme správu hřbitovů. Postará se i o opuštěné hrobky odsunutých Němců

Město Jablonec bude od 1. ledna 2024 samo spravovat městské hřbitovy. Od stejného termínu se také změní nájem smuteční obřadní síně z dlouhodobého na krátkodobý. Dosud byla správcem hřbitovů soukromá pohřební služba.

Ceník služeb ohledně plateb za hrobová místa měnit nebudeme, mění se pouze ceník za pronájem smuteční síně. Zájem o spolupráci s městem a o pronájem síně projevily čtyři pohřební služby, které na Jablonecku působí,“ řekl jablonecký náměstek pro správu majetku Petr Roubíček (ODS).

Jeden obřad bude mít základní dobu trvání jednu hodinu. „Do té doby je zahrnuté otevření síně pro pozůstalé a smuteční hosty, vlastní obřad, doba na kondolence a opuštění síně,“ popsal náměstek

Za hodinu nájmu síně lidé zaplatí 2 500 korun ve všední dny, 3 000 korun v sobotu, neděli a ve svátky. Plánované překročení základní doby obřadu musí být nahlášené předem při závazné rezervaci v rezervačním systému, každá další započatá čtvrthodina vyjde na 500v korun.

Ve městě je šest, respektive sedm hřbitovů. Nyní budou správu hřbitovů provádět dva úředníci jabloneckého magistrátu, kteří budou k zastižení v kancelářích na hlavním hřbitově. Smuteční obřad budou pozůstalí sjednávat v pohřební službě, urny si mohou vyzvedávat ve zmíněných kancelářích, kde mohou také platit za užívání hrobových míst prostřednictvím platebního terminálu.

O stav pietních míst se i nadále bude starat, stejně jako v minulosti, technický odbor jabloneckého magistrátu. Ten v roce 2022 zahájil revitalizaci hlavního hřbitova včetně ošetření tamní zeleně.  O rok dříve, už v roce 2021, uvedlo město na svých webových stránkách v život aplikaci Pasport hřbitovů, která pomáhá například těm, kdo mapují historii svého rodu.

Zachrání opuštěné hroby bývalých obyvatel města

Jablonečtí zastupitelé mimo jiné rozhodli, že město převezme do svého majetku téměř 800 opuštěných hrobek. Majetkový stav mnohých z nich je totiž již od 2. světové války neuspořádaný. Jde od stovky hrobek a hrobových zařízení, které svého vlastníka nemají. Vesměs jde o hroby odsunutých německých obyvatel či hroby osob bez příbuzných.

Hroby bez vlastníka nejsou udržované a chátrají, jejich stav může být i nebezpečný. „Jsou mezi nimi takové, které jsou cennou připomínkou městských dějin a památkou na významné obyvatele. Hrobky jsou často propojené se hřbitovní zdí a nelze je přenést. Do některých takových hrobek či hrobových zařízení město v minulosti investovalo, takovými jsou kupříkladu hrob starosty Fischera či hrobka rodiny Pfeiffer-Kral,“ uvedl Milan Bajer, který má na magistrátě agendu pohřebnictví na starosti. Z evidence hrobových míst vyplývá, že za několik stovek hrobových míst nájem placený není a chybí i nájemní smlouva.

Majetkoprávní záležitosti je nutné vyřešit do konce roku. Jinak by hrobky, ke kterým se nikdo nehlásí více než 20 let, připadly od roku 2024, současně s platností nového zákona o pohřebnictví, do vlastnictví České republiky jako věc opuštěná. Pak by s nimi hospodařil stát a mohl je prodat zájemcům.  „Toto se běžně činí u tak zvaných odúmrtí, kdy se hroby prodávají v aukcích,“ dodal Bajer.

Jablonec nad Nisou převzal do svého majetku výhradně opuštěná hrobová zařízení po původních německých obyvatelích, na která se díky Dohodě o přátelství a vzájemné spolupráci mezi ČR a SRN vztahuje právní ochrana.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky hřbitovy, správa, hrobky, odsun, 2. světová válka, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec od ledna převezme správu hřbitovů. Postará se i o opuštěné hrobky odsunutých Němců  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.