Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mravenečníci, krokodýlovci i gekoni. Zoo připravuje i menší expozice

Nejenom obnovu pavilonu žiraf a projektovou přípravu nové části nazvané Údolí divočiny připravují v Zoologické zahradě v Liberci. Kromě těchto velkých projektů se věnují i menším, které zaberou méně času a návštěvníci se jich dočkají o poznání dříve.

Nelze myslet jen na rozvoj zoologické, ale i na obnovu již fungujících částí. Většina nejnovějších pavilonů slouží více než 20 let, byla postavena v 90. letech, a protože v nich žijí zvířata dostávají zabrat. Proto je potřeba jejich postupná obnova,“ říká ředitel zoo David Nejedlo.

I proto bude pokračovat třetí etapou rekonstrukce pavilonu tropů. Vyjde na 3 miliony korun, které získala zahrada jako příspěvek od kraje. Starý typ vytápění nahradí nový, který bude zkombinovaný s novým systémem zavlažování. Díky tomu bude zajištěna potřebná vlhkost odpovídající tropickému pavilonu.

Další novinkou bude expozice krokodýlovců, tedy velká terarijní expozice v Pavilonu Expo. „Paludária s žabkami velmi zaujala návštěvníky, tvoří se u nich dlouhé fronty a veřejnost zajímají. Chceme jít i touto cestou, tedy budováním expozic pro menší zvířata. Naplníme tak úlohu zoo, což je ochrana biodiverzity, což není jen chov velkých zvířat, ale i chov těch drobných, z nichž mnohá jsou na pokračuji vyhubení. Navíc je to i výzva chovatelská, neboť rozmnožit žabku je mnohdy složitější než rozmnožit levharta,“ vysvětluje ředitel zoologické zahrady. Krokodýlovci tak budou mít novou expozici, a navíc naproti žabkám vznikne ještě sestava terárií s gekony. Výstavba této části začne letos v březnu a dokončena má být v červnu příštího roku, vyjde na 900 tisíc korun.

Zoologická zahrada se připravuje na velkou rekonstrukci pavilonu žiraf

Zanedlouho začne připravovaná rekonstrukce pavilonu žiraf v liberecké Zoologické zahradě. Kromě modernizace pavilonu se počítá i se zvětšením výběhu pro žirafy a zebry, a to až na dvojnásobek.

Nového domova se do dvou let dočkají i mravenečníci. Projektová dokumentace na expozici mravenečníků má být připravena už letos a obnova naváže na rekonstrukci pavilonu žiraf. Dokončena má být v červnu 2026.

Tím, že naváže na expozici žiraf, tak to trošku změní průchodnost zahradou, ale na oplátku nabídne možnost pozorovat tato zvířata i v zimě. V současnosti jsou mravenečníci zazimovaní a návštěvníci je nemají možnost vidět,“ vysvětlil Nejedlo.

Zoologické zahradě poskytne Liberecký kraj ale i investiční příspěvek na avizované přípravy na vybudování nové části nazvané Údolí divočiny. Nyní získá příspěvek 2,4 miliony korun na projektovou dokumentaci, v dalších letech celkem přes 18,7 milionu korun, v postupných příspěvcích rozprostřených až do roku 2029.

Nyní je vypsaný veřejný architektonický dialog, z něhož vzejde vítězný plán rozvoje. V první etapě se počítá zejména se stavbou oplocení, cest či inženýrských sítí a přípravou nového výběhu a expozice pro tygra usurijského.

Budoucí podoba nové části zoologické zahrady má vzejít ze soutěže

Zoologická zahrada v Liberci vyhlásí v průběhu února soutěž na architektonicko – krajinářskou studii své nové části, tak zvaného Údolí ohrožené divočiny. Studie má navrhnout plán na budoucí rozvoj nové části zahrady, která má rozlohu 13 hektarů....

Zoo Liberec je jeden z největších turistických cílů v kraji a bez dalšího rozvoje by nemohla tuto funkci plnit. Jsem proto rád, že můžeme podnikat konkrétní kroky k tomu, abychom z liberecké zoologické zahrady učinili moderní instituci mezinárodního významu. Velkorysé plány vedení této organizace se mi líbí a pevně věřím, že budou lákadlem pro stálé i nové návštěvníky,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

V roce 2023 navštívilo zoologickou zahradu 408.540 návštěvníků, předloni pak 442.168 lidí. Zoo před dvěma lety převzal od města Liberec Liberecký kraj.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Liberec

Štítky Zoologická zahrada Liberec, rozvoj, expozice, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mravenečníci, krokodýlovci i gekoni. Zoo připravuje i menší expozice  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.