Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecký dopravní podnik zřejmě jako první zpřístupnil všem data o jízdních řádech

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) na svém webu zpřístupnil veškerá data o jízdních řádech, která jsou potřeba při tvorbě aplikací pro vyhledávání spojení v MHD. V republice je mezi dopravními podniky v tomto směru zřejmě průkopníkem. Takzvaná OPEN data jsou nyní zdarma k dispozici jednotlivcům i firmám.

Využitelná jsou data nejen pro tvůrce internetových webů a mobilních aplikací. Jako příklad uvedla Poršová i provozovatele restaurace, který si rozhodne umístit do svého podniku obrazovku zobrazující odjezdy spojů z nejbližší zastávky. Poršová předpokládá, že OPEN data najdou využití i v zahraničí. "Jízdní řády jsou jinak prezentovány v Německu, Belgii či severských zemích," uvedla mluvčí podniku Martina Poršová. Turista například z Německa tak podle ní už nebude muset hledat české mobilní aplikace, ale jízdní řády Liberce může mít i ve své německé aplikaci.

"Dopad přístupu OPEN Dat na webu DPMLJ není jen regionální, ale celostátní. Právě data o jízdních řádech jsou neustále předmětem velkých obchodních sporů mezi různými dodavateli a provozovateli informačních systémů," uvedla Poršová.

Pokud chtěl někdo dříve data o autobusových a tramvajových linkách v Liberci a Jablonci nad Nisou získat, musel o ně dopravní podnik požádat nebo si je zajistit jiným způsobem. Podle Poršové se firmám i jednotlivcům nyní nabízí možnost postavit si vlastní aplikaci jízdních řádů.

"Využití dat bude zdarma a bez jakékoli diskuse se zástupci DPMLJ nebo s jakýmkoli subdodavatelem dopravního podniku," řekla.

Vzorem pro dopravní podnik bylo Švýcarsko. "V České republice zatím nic takového, jako jsou OPEN Data, ve veřejné dopravě neexistuje," uvedl ředitel DPMLJ Luboš Wejnar. Podle něj jsou v republice prvním dopravním podnikem, který dal svá data na webu veřejně k dispozici a zároveň plně zpřístupnil API, tedy rozhraní pro vývojáře. Obsahem API je vyhledávání spojení odkud - kam, sestava zastávkových jízdních řádů, informace o spojích a spojeních, geografické vedení linek a spojů.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberec, dopravní podnik, DPMLJ, jízdní řád, Martina Poršová, Luboš Wejnar, dopravní společnost, Jablonec nad Nisou, Německo, Belgie, Švýcarsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký dopravní podnik zřejmě jako první zpřístupnil všem data o jízdních řádech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.