Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Liberec bude dopravní podnik řešit na mimořádném zastupitelstvu

Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce (DPMLJ), kterého se týká korupční kauza, se budou liberečtí zastupitelé zabývat na mimořádném jednání. Včera se rozhádaní zastupitelé nebyli schopni na ničem shodnout. Primátor Tibor Batthyány (býv. ANO) chce mimořádné jednání svolat na 17. května.

Dopravní podnik je největší společností ve vlastnictví Liberce, menšinovým vlastníkem je od roku 2009 také Jablonec nad Nisou s 0,38 procenta akcií. Firma zajišťuje městskou dopravu v obou městech i tramvajové spojení mezi nimi.

Zastupitelé dnes měli původně hlasovat o změně stanov DPMLJ. Jejím cílem je přechod na takzvaný německý model, kdy rozhoduje představenstvo a politici jsou v dozorčí radě. Proti je ale stále Jablonec. "Jsme přesvědčeni, že je třeba jednat. Změny stanov nepodporujeme," řekl na jednání libereckého zastupitelstva jablonecký náměstek primátora a člen předsednictva DPMLJ Lukáš Pleticha (ČSSD).

Liberec sice může Jablonec na valné hromadě přehlasovat, podle opozičního zastupitele Ondřeje Červinky (ODS) by ale obě města měla jednat ve shodě. Nelíbí se mu ani, že změna stanov přichází krátce před volbami. "To mi přijde nesprávné," řekl. Opoziční zastupitelé ze Starostů pro Liberecký kraj sice byli připraveni změnu stanov podpořit, ale také ji kritizovali. "Je to paskvil," uvedl za ně Jaroslav Zámečník. Pokud se podle něj stanovy přijmou v této podobě, budou se muset po volbách opět měnit. Nelíbil se mu ani způsob, jakým vedení města vybralo nové tříčlenné představenstvo takzvaných odborníků. "To žádné výběrové řízení nebylo," dodal. Primátor chce návrh na změnu stanov dopracovat a znovu jednat by se zřejmě mělo i s Jabloncem.

Ostře se k situaci v dopravním podniku vyjadřovala dnes i vládnoucí Změna pro Liberec. Chtěla především řešit odvolání předsedy představenstva Pavla Šulce (býv. ANO), který je jedním z devíti obviněných v korupční kauze. Nehlasovalo se ale ani o tom. "S důvody obvinění rozhodně nesouhlasím, z důvodu mlčenlivosti je ale nemohu prozradit," řekl v pondělí novinářům Šulc.

Podle informací, které získala od důvěryhodných zdrojů, se policisté v DPMLJ zajímali o loňskou rekonstrukci tramvajové trati v centru Liberce téměř za 68 milionů korun a také nákup 17 autobusů na zemní plyn v zakázce za 107 milionů korun. Na obě zakázky dopravní podnik získal evropskou dotaci. Podle webu Zdopravy.cz jsou v kauze obviněni i dva pracovníci stavební firmy Eurovia, která na modernizaci tratě podala společnou nabídku se svoji sesterskou firmou GJW Praha. Eurovia nabídla ze čtyř zájemců nejnižší cenu.

Policie minulý týden byla minimálně ve čtyřech firmách. Kromě Eurovie a libereckého dopravního podniku ještě ve společnosti BusLine, která pro DPMLJ zajišťuje velkou část autobusových výkonů, a také ve společnosti Tezas servis.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, DPMLJ, dopravní podnik, zastupitelstvo, dopravní společnost, Jablonec nad Nisou, ANO 2011, Tibor Batthyány, Eurovia CS, Pavel Šulc, Lukáš Pleticha, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec bude dopravní podnik řešit na mimořádném zastupitelstvu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.