Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Do půlky příštího roku by měl fungovat v kraji nový odbavovací systém

Nový odbavovací systém má být pro cestující pohodlnější a díky němu by i měly zmizet fronty u dopravců. Nyní město hledá dodavatele, který by tuto zakázku zhotovil.

Fronty u dopravců, které v Libereckém kraji každoročně provázejí začátek školního roku, by mohl odstranit nový odbavovací systém ve veřejné dopravě. Liberecký kraj vyhlásil veřejnou soutěž na dodavatele nového systému, do provozu ho chce uvést v polovině příštího roku, řekl hejtmanův náměstek Marek Pieter.

Nový systém má umožnit cestujícím platit jízdné bezkontaktní kartou, telefonem nebo přes internet. On-line nákup předplatného pro městskou či regionální dopravu by mohl odbourat dlouhé čekání u kontaktních center, kam dnes musí cestující dojít osobně.

Hlavně studenti a rodiče školáků kupovali výhodné měsíční, čtvrtletní i roční jízdenky už od soboty. Situace byla letos o to horší, že vládní nařízení o 75 procent zlevnilo také jízdné pro seniory nad 65 let a třeba v Liberci a Jablonci od 1. září výrazně zlevnila i celoroční jízdenka.

V sobotu čekali lidé třeba na terminálu MHD v Liberci ve frontě až dvě hodiny, v neděli byla situace o něco lepší. „Dnes máme na terminálu otevřených pět okének, čekání je jen kolem 20 minut. Je to i tím, že jsou otevřená také kontaktní centra v Evropském domě a ve Frýdlantské ulici,“ řekla včera mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Fronty podle ní provázejí každý začátek školního roku. „Řešením by bylo, kdyby bylo možné předplatné koupit přes internet,“ dodala. Podle Jiřího Hruboně, ředitele společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji, tomu zatím brání technická omezení.

„Platební karta má zůstatek v bance, krajská karta Opuscard má zůstatek na sobě. To znamená, že když si ji dobijete on-line, tak někde musíte tu informaci na kartu nahrát. Děje se to v odbavovacích zařízeních v autobusech a tramvajích, ale musí se to do nich dostat, což je technicky komplikované a současný systém to neumí,“ řekl. Je to podle něj součástí projektu modernizace odbavovacího systému, na kterém se pracuje.

„Stávající odbavovací zařízení ve vozidlech jsou zastaralá, pořízena byla před téměř deseti lety a neumožňují další rozvoj. Současné trendy rozšiřují možnost odbavení i o další média, zejména platební karty a mobilní telefony. Chceme ale zachovat i vlastní kartu Opuscard, která bude lépe chráněná proti případnému zneužití,“ doplnil Pieter. Nové zařízení má umožnit i zakoupení přestupní papírové jízdenky s optickým čtením QR kódu. Cílem je, aby cestující měli k dispozici různé možnosti odbavení, náklady na provoz se odhadují na 35 až 45 milionů korun.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky doprava, IDOL, KORID, odbavování, kraj, Liberecký kraj, Marek Pieter, Liberec, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do půlky příštího roku by měl fungovat v kraji nový odbavovací systém  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.