Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

MHD v Jablonci zajistí BusLine, dosud byl subdodavatel. Pro cestující se nic nemění

Autobusové linky v městské hromadné dopravě v Jablonci nad Nisou a okolních obcích bude od soboty zajišťovat firma BusLine. Navenek se pro cestující nic nezmění, autobusové linky dosud BusLine provozoval jako subdodavatel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ).

BusLine smlouvu s DPMLJ předčasně vypověděl k 25. lednu. Důvodem měly být neuhrazené pohledávky, jejichž výši DPMLJ zpochybňuje. Liberecký dopravní podnik není schopen sám zajistit MHD v Jablonci. Ve výběrovém řízení sice vybral firmu Autobusová doprava Podbořany, zakázku ale nemůže uzavřít, protože na podnět jiného dopravce se tím zabývá antimonopolní úřad. Rozhodnutí dosud nevydal.

„Liberecký dopravní podnik uznal, že není schopen tento dopravní výkon poskytnout," řekl primátor Jablonce Milan Kroupa (ANO). Podle něj se nyní řeší po právní stránce ukončení smluvního vztahu mezi DPMLJ a Dopravním sdružením obcí Jablonecka (DSOJ), který je objednavatelem MHD v Jablonci. „Když dokument získáme, jsme schopni podat objednávku BusLinu, aby odjezdil období, které se nás týká," uvedl Kroupa. Více informací podle něj poskytnou, až budou smlouvy podepsané. Předpokládá, že by k tomu mělo dojít ve čtvrtek.

MHD v Jablonci zahrnuje nejen pětačtyřicetitisícové město, ale i spoje, které zajíždějí do Bedřichova, Janova nad Nisou, Lučan nad Nisou, Nové Vsi nad Nisou, Pulečného a Rychnova u Jablonce.

BusLine jako subdodavatel jezdí nyní i v Liberci, na starost má zhruba 40 procent autobusových spojů. V krajském městě je ale DPMLJ schopen zajistit si autobusové linky zcela sám. V Německu kvůli tomu koupil 14 autobusů Mercedes Benz, stály ho 220 tisíc eur (5,7 milionu Kč).

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky MHD, Jablonec, DPMLJ, BusLine, doprava, Jablonec nad Nisou, městská hromadná doprava, dopravní společnost, Liberec, Milan Kroupa, Autobusová doprava Podbořany, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ANO 2011, Mercedes-Benz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MHD v Jablonci zajistí BusLine, dosud byl subdodavatel. Pro cestující se nic nemění  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.