Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Přibývající nízkopodlažní vlaky odhalují zastaralá nástupiště. I ta se ale postupně mění

PR článek

Zvyšující se počet nových nízkopodlažních vlaků na kolejích Libereckého kraje? To je jistě dobrá zpráva. Jenže právě tento fakt odhaluje jiný problém. Řada nástupišť není modernizovaná na současné standardy. Pro nízkopodlažní vlaky vyhovují jen ty především ve větších městech nebo na zrekonstruovaných tratích.

Právě přechod na nízkopodlažní vlaky zastaralost nástupišť odhaluje. „Jedná se o celorepublikový jev, ale přímo v Libereckém kraji najdeme ze 149 zastávek jen část modernizovaných do standardu dle dnešních norem s nástupní plochou ve výšce 550 mm nad temenem kolejnice,“ říká Pavel Blažek, jednatel společnosti KORID LK, která veřejnou dopravu v Libereckém kraji zajišťuje.


Nástupiště v Jilemnici

Podlaha nízkopodlažních vlaků má být v úrovni nástupiště, to se ale často neděje a někdy je to právě naopak. V Turnově, České Lípě nebo částečně v Liberci už bezbariérový pohyb cestujících funguje bez problémů. „V řadě případů není ani nutností asistence personálu dopravce při nástupu či výstupu cestujících s handicapem,“ dodává Blažek.

Nejvíce vyhovujících nástupišť je aktuálně na tratích, o které je mezi cestujícími největší zájem. „Jako příklad slouží tratě 036 z Liberce do Harrachova a 037 z Liberce do Frýdlantu, kde se provoz četností spojů, zastávek a dominancí moderních vozidel těší velké oblibě a poptávce cestujících,“ doplňuje ředitel KORID LK Jiří Hruboň.


Nástupiště v Jablonci

V další řadě jsou modernizovaná nástupiště v místech významných přestupních uzlů, kde je velký pohyb cestujících, což je například případ Smržovky, kde se křižují dvě vytížené tratě. 

Podle Hruboně ale nelze opomenout zcela nové zastávky, které se již staví dle aktuálně platných norem. Modernizací tak prošla už nádraží ve Frýdlantě nebo Jablonci a na řadě jsou i další, dočkat by se mělo Jablonné v Podještědí a jiné.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky doprava, korid lk, nástupiště, vlaky, Liberecký kraj, Pavel Blažek, Liberec, Frýdlant, Jablonec, Jilemnice, Turnov, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přibývající nízkopodlažní vlaky odhalují zastaralá nástupiště. I ta se ale postupně mění  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.