Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Noční vlaky ode dneška nepojedou. Omezení se bude týkat i málo využívaných linek

Kraj má v plánu omezení autobusové i železniční dopravy u málo využívaných spojů. Změny související se současnou situací okolo koronaviru se týkají zejména nočních linek.

Liberecký kraj kvůli úbytku cestujících v souvislosti s obavou z šíření nového koronaviru omezí železniční dopravu. Noční vlaky od soboty nepojedou, řekl po jednání krizového štábu na dotaz ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). S očekávaným omezováním výroby zejména v automobilovém průmyslu se podle něj omezí i autobusové spoje. Kvůli zastavení výroby ve Škodě Auto už ve čtvrtek nevyjely autobusy, které do Mladé Boleslavi dopravovaly dělníky.

„My se snažíme omezovat ty linky, které nejsou využity, a vzhledem k tomu, jak se v tomto nouzovém stavu postupně omezuje výroba, jednotlivé firmy uzavírají nebo omezují provoz, tak se snažíme postupně utlumovat i jednotlivé linky nejenom železnice ale také autobusů,“ doplnil Půta. Hlavní omezení jsou podle něj ve večerních a nočních spojích, kdy lidé stejně vzhledem k nařízení vlády nikam cestovat nemohou. Liberecký hejtman lidem doporučil, aby si před cestou prověřili aktuální znění jízdních řádů na internetových stránkách integrovaného systému dopravy (IDOL).

Vlaky a autobusy mířící z Libereckého kraje do sousedního Polska už od 16. března končí na hranicích. Výjimku se podařilo vyjednat pro vlak z Liberce přes Žitavu do Varnsdorfu v sousedním Ústeckém kraji. Německým územím ale vlak jen projíždí bez zastavení, podobně jako tomu bylo před rokem 1989. Vlak z Liberce přes Jablonec nad Nisou, Tanvald a Kořenov do polské Sklářské Poreby končí v Harrachově. U hranic s Polskem končí i tři autobusové linky: autobusy z Liberce do Bogatyně v Kunraticích, z Liberce do Zhořelce v Habarticích a z Liberce do Sieniawky v Hrádku.

Podle informací společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy, omezí od soboty dopravci kapacitu vlaků na trase z Liberce do Harrachova, ale také směrem do Frýdlantského výběžku. Na trase z Liberce přes Turnov do Lomnice nad Popelkou byly ve všední dny zrušeny posilové spoje a také školní spoj směrem na Novou Paku. Zrušené jsou například i posilové vlaky z Tanvaldu do Plavů, ze Smržovky na Josefův důl pojede vlak v hodinovém intervalu, s vloženými spoji v ranní špičce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČD

Štítky ČR, doprava, správa, zdraví, koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, Liberec, železnice, Martin Půta, ŠKODA AUTO a.s., Starostové pro Liberecký kraj, Polsko, Mladá Boleslav, Harrachov, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noční vlaky ode dneška nepojedou. Omezení se bude týkat i málo využívaných linek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.