Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Železniční spoje na Frýdlantsku se vrátily do původního rozsahu kromě nočního vlaku

Liberecký kraj posílil od včerejška železniční spojení do Frýdlantského výběžku. Na rozdíl od jiných částí kraje tam cestujících ve veřejné dopravě v souvislosti koronavirovou pandemií výrazně neubylo, proto se dnes doprava vrátila do původního rozsahu s výjimkou nočního vlaku, který jezdit nebude, řekl Pavel Blažek, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji.

Frýdlantsko patří k hospodářsky slabým oblastem kraje, většina z 25.000 jeho obyvatel jezdí za prací do Liberce a jeho okolí. Ve zbytku Libereckého kraje zůstane zatím podle Blažka veřejná doprava v současném omezeném rozsahu, vzhledem k počtu cestujících se s jejím rozšířením nepočítá. S otevřením škol 25. května by ale měly přibýt některé školní spoje tam, kde by se děti jinak do škol nedostaly. „V plném rozsahu ale s obnovením školních spojů počítáme až od září,“ řekl Blažek.

Kvůli uzavření škol, omezení výroby v podnicích i obavám z nákazy ve veřejné dopravě v Libereckém kraji cestujících výrazně ubylo. S postupným obnovováním výroby sice lidí ve vlacích a autobusech přibývá, zatím jich je ale málo. „S dalším přidáváním spojů proto nepočítáme,“ řekl Blažek. Třeba do Harrachova jezdí teď jen dva páry vlaků denně, i ty jsou ale podle něj prakticky prázdné, a tak není důvod přidávat další.

V Libereckém kraji jezdí doprava v omezeném režimu od 9. března, kdy začaly místním školákům jarní prázdniny a přestaly jezdit školní spoje. Od 14. března uzavření hranic s Německem a Polskem zastavilo i všechny přeshraniční spoje. V souvislosti s pandemií přestalo postupně jezdit zhruba 20 procent autobusových spojů a 15 procent vlakových. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) zůstane zřejmě regionální doprava v omezeném rozsahu až do konce letních prázdnin. „Nechceme, aby vlaky a autobusy vozily jen vzduch,“ řekl na dotaz Půta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČD

Štítky ČR, železnice, koronavirus, správa, Liberecký, Frýdlantsko, Liberecký kraj, veřejná doprava, Pavel Blažek, doprava, Frýdlantský výběžek, Martin Půta, Liberec, jarní prázdniny, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Železniční spoje na Frýdlantsku se vrátily do původního rozsahu kromě nočního vlaku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.