Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jablonec si nechá na zajištění dopravy zpracovat analýzu

Následující dva roky bude v Jablonci zajišťovat městskou hromadnou dopravu společnost Umbrella Coaches and Buses. S rozhodováním, kdo zajistí dopravu od února 2023, by měla pomoci odborná analýza.

Jablonec nad Nisou si chce nechat znovu posoudit možnosti zajištění městské hromadné dopravy. Analýza od externí firmy bude klíčová při rozhodování o dopravci, který převezme městskou a příměstskou dopravu od února 2023, až skončí nedávno uzavřená smlouva se společností Umbrella Coaches and Buses. O zadání analýzy bude ve čtvrtek jednat jablonecké zastupitelstvo.

Jablonec se stejně jako řada dalších měst a také Liberecký kraj v posledních letech potýká s problémy při zajištění veřejné dopravy. Město v březnu 2018 založilo vlastní společnost Jablonecká dopravní a počítalo s tím, že převezme dopravu ve městě a přilehlém regionu od února 2021. To měla skončit smlouva s Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou, pro který jezdila v Jablonci společnost BusLine MHD Jablonec. Vše se ale zkomplikovalo.

Loni v prosinci zastupitelé rozhodli, že dají přednost externímu dopravci a vypíšou veřejnou soutěž. Podle ředitele Jablonecké dopravní Luboše Wejnara se zajištění dopravní obslužnosti vnitřním dopravcem ukázalo po prověření dalších možných variant jako ekonomicky méně výhodné a rizikovější v porovnání s externí firmou. Pořízení 30 nových autobusů by bylo příliš drahé, proto zastupitelé nakonec rozhodli o soutěži.

Posudek od začátku kritizovala opozice. Podle Jakuba Chuchlíka (Piráti) srovnával nesrovnatelné. Zatímco u vlastní firmy se hodnotily náklady na nové autobusy, externí dodavatel mohl pro dopravu použít vozy s průměrným stářím kolem devíti let. I proto opozice žádala nový nezávislý posudek. Prověřit má nejen možnosti zajištění MHD prostřednictvím externího dopravce nebo Jablonecké dopravní, ale tentokrát také prostřednictvím libereckého dopravního podniku. I ten by mohl jezdit v režimu vnitřního dopravce, Jablonec je totiž spoluvlastníkem, byť má minoritní podíl pouhých 0,38 procenta akcií.

Pro nové posouzení možností se vedení města rozhodlo poté, co se nepodařilo vysoutěžit dopravce na dalších deset let. Vyhrála sice firma About Me, soutěž ale napadl neúspěšný uchazeč a také BusLine MHD Jablonecko, který nabídku vůbec nepodal. Obrátil se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kvůli průtahům a sérii námitek a připomínek město nakonec soutěž zrušilo. V poptávkovém řízení pak uzavřelo dvouletou smlouvu s Umbrellou. Soud sice předběžným opatřením na základě žádosti About Me zakázal smlouvu uzavřít, rozhodnutí ale přišlo pozdě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, MHD, správa, Jablonec n.N., Jablonec nad Nisou, doprava, analýza, městská hromadná doprava, BusLine, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, About Me, Liberecký kraj, Česká pirátská strana, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec nechá na zajištění dopravy zpracovat analýzu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.