Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nové značení umožní uzavřít silnici na Harrachov i na dálku

Nové proměnné dopravní značení, které dostala silnice na Harrachov, umožní uzavřít frekventovaný tah pro nákladní dopravu i na dálku přímo z dispečinku silničářů.

Dosud to museli dělat ručně a sklopné značky objet. Nové dopravní značení nechalo vybudovat Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a přišlo na deset milionů korun, řekl vedoucí Odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp.

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování dopravy tam stačí jediný kamion uvízlý v kopci. V takovém případě silničáři doporučují řidičům využít k cestě do Polska silnici 35 přes Hrádek nad Nisou na Liberecku, která bývá bez problémů sjízdná. Na uzavření tahu do Polska přes Krkonoše proto budou upozorňovat proměnné značku už v Příšovicích, Jablonci nebo Vratislavicích.

O vybudování proměnného značení na frekventované trase usiloval Liberecký kraj několik let. „Letos v červenci jsme povolili na devíti lokalitách umístění proměnného dopravního značení napojeného na elektrickou energii. Doposud byly informace o uzavření hraničního přechodu, případně omezení dopravy v Harrachově poskytovány řidičům formou mechanických sklopných dopravních značek. ŘSD na základě požadavku policie a silničního správního úřadu nechalo připravit projekt a následně ho realizovat," doplnil Čáp.

Nový systém zlepší podle Čápa informovanost řidičů o sjízdnosti hraničního přechodu Harrachov. Značení bude na dálku ovládat a aktivovat dispečink krajské společnosti Silnice LK, která zajišťuje zimní údržbu dotčeného úseku silnice první třídy. Aktivaci značek bude vždy schvalovat policie. Aby mohli řidiči využít druhou trasu do Polska před Hrádek nad Nisou, upozorňují na uzavření krkonošské silnice už značky v Liberci, Jablonci nad Nisou nebo Turnově.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, silnice, počasí, sjízdnost, ŘSD, Liberecký, Harrachov, dopravní značka, Polsko, doprava, Liberecký kraj, Ředitelství silnic a dálnic, Hrádek nad Nisou, Jablonec nad Nisou, Tanvald

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové značení umožní uzavřít silnici na Harrachov i na dálku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.