Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Místo Českých drah bude českolipské železnice brázdit Die Länderbahn

České dráhy nahradí příští rok na Českolipsku německý dopravce Die Länderbahn. Od prosince 2021 nasadí na regionální linku z Mladé Boleslavi přes Českou Lípu do Rumburku nízkopodlažní vozy Siemens Desiro, známé z provozu mezi Libercem a Drážďany.

O rok později by pak měl německý dopravce začít jezdit i z Liberce přes Českou Lípu na Děčín, řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Změna dopravce má na Českolipskou železnici přivést modernější nízkopodlažní vlaky. „O postupnou obnovu vozidel v regionální dopravě usilujeme dlouhodobě. Na neelektrizovaných linkách již převážně provozujeme vozidla moderní nízkopodlažní koncepce, která v části regionu jezdí od roku 2009," doplnil Sviták. Die Länderbahn dal podle něj kraji na Českolipskou železnici nejlepší nabídku, navíc počítá s nasazením nízkopodlažních vlaků. „V současné době pokračují jednání o smlouvě," dodal hejtmanův náměstek.

Na obou linkách jezdí dnes České dráhy - na trase z Mladé Boleslavi smlouva příští rok končí, na druhé trase je kontrakt desetiletý, smlouva ale dává možnost výpovědi. „V minulých letech se nedařilo s Českými drahami dojednat plné nasazení vozidel moderní nízkopodlažní konstrukce s dobrou dynamikou jízdy. České dráhy takových souprav neměly dost, a proto dosud na třetině výkonů jezdí vlaky starší," řekl Sviták. Teď sice České dráhy nabídly nové nízkopodlažní vozy, nabídka německého dopravce byla ale výhodnější.

Die Länderbahn (dříve Vogtlandbahn) není v Libereckém kraji neznámý, kraj s ním má podle Svitáka dlouholeté dobré zkušenosti. Už od prosince 2010 na základě veřejné soutěže jezdí z Liberce přes Žitavu do Varnsdorfu a Seifhennersdorfu pod značkou Trilex. V prosinci 2014 převzal dopravce také vlaky z Liberce do Drážďan a o letních víkendech zajišťuje turistické spojení z Liberce k Máchovu jezeru. Loni navíc získala firma v německo-české soutěži zakázku na zajištění provozu na přeshraničních tratích až do roku 2031.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Die Länderbahn

Štítky ČR, Německo, železnice, správa, Liberecký, Českolipsko, České dráhy, Vogtlandbahn, Liberec, Jan Sviták, Drážďany, Mladá Boleslav, Siemens, Česká Lípa, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo Českých drah bude českolipské železnice brázdit Die Länderbahn  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.