Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Testovací místo na hranicích v Hrádku končí. Do Německa už není potřeba test

Testovací místo pro řidiče kamionů u česko-polské hranice v Hrádku nad Nisou po šesti týdnech končí. Testování už není potřeba, proto v neděli místo ukončí provoz, řekla mluvčí Libereckého kraje Andrea Fulková. Testovací místo se otevřelo v polovině února, když Německo zpřísnilo podmínky pro vstup do země, denně v Hrádku provedli v průměru 200 antigenních testů. Krátce bylo v provozu i testovací místo v Harrachově na Jablonecku.

Německo v polovině února zařadilo Českou republiku mezi oblasti s vysokým výskytem koronavirových mutací a na hranicích obnovilo stálé kontroly. Do Německa se tak mohli dostat jen němečtí občané a lidé, kteří v Německu žijí. Při příjezdu museli předložit koronavirový test, a i když byl negativní, museli nastoupit dvoutýdenní karanténu. Výjimku z karantény měli nákladní dopravci a vybraní pendleři, i pro ně byl ale podmínkou pro vstup do země negativní test.

Přímo do sousedního Saska se dá v Libereckém kraji přejet jen přes hraniční přechod Petrovice - Lückendorf, kamiony tudy ale nemohou. Mnozí řidiči nákladních aut tak využívají česko-polský hraniční přechod v Hrádku nad Nisou na silnici I/35, odkud projedou zhruba 800 metrů přes polské území do Německa. Před hranicí proto vzniklo testovací místo, odběry tam 16 hodin denně prováděl tým zdravotníků společnosti SMŽO-MEDIC, zázemí pro ně zajišťovali hasiči.

„Spolková republika Německo změnila hodnocení covidové situace v České republice, což s sebou nese i zrušení potřeby antigenního testu při vstupu na německé území. Průjezd Německem bez testu bude možný i pro osobní dopravu, avšak turismus zatím není možný. Je možné, že si Svobodný stát Sasko, se kterým má Liberecký kraj hranice, stanoví vlastní pravidla pro pendlery," dodala Fulková.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZSLK

Štítky ČR, Polsko, Německo, koronavirus, doprava, testování, Liberecký kraj, Hrádek nad Nisou, Harrachov, okres Jablonec nad Nisou, Česko, Sasko, Petrovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Joseph Carollac

Nesmysl! Němci nadále trvají na testech řidičů! Liberecká drbna nemá ověřený informace a blbne lidi...

Pondělí, 29. března 2021, 09:26Odpovědět

Anděla Merkel

2.) Každý, kdo se před touto půlnocí nacházel na území ČR nebo SR, tak pro něj se dalších 10 dní nemění nic. Rozhodující je totiž nejen okamžik vstupu na území Německa, ale pobyt minulých 10 dnů. Takže nejen, se je potřeba test, ale k faktické změně dojde až za víc než týden. Tato změna spočívá ale v 3.) nikoli snížené potřebě testů, ale naopak se otevírají dveře všem pendlerům s testem a bez karantény. Je tedy otázka, jak paní Filmová dospěla k tomu, že ze potřeba testů sníží, když opak bude pravdou.

Neděle, 28. března 2021, 12:09Odpovědět

Anděla Merkel

1.) Německo od půlnoci ze soboty na neděli považuje ČR za oblast s vysokou incidencí, takže samozřejmě test je povinný.

Neděle, 28. března 2021, 12:04Odpovědět

Anděla Merkel

Neuvěřitelné, kolik faktických nepravd se může vyskytnout v jednom článku.

Neděle, 28. března 2021, 12:01Odpovědět

Testovací místo na hranicích v Hrádku končí. Do Německa už není potřeba test  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.