Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Lipanská ulice bude na dva týdny uzavřena, nebezpečná budova půjde k zemi

Ve středu 14. července se v Jablonci nad Nisou úplně uzavře ulice Lipanská. Za uzavřením stojí bourání domu, které potrvá až do 28. července. Za demolici budovy č. 10, která je ve velmi špatném stavu a ohrožuje kolemjdoucí, město zaplatí více jak dva miliony korun.

Demolici provede česká stavební společnost Metrostav a statutární město Jablonec nad Nisou za ni jako vlastník budovy zaplatí 2,2 milionu korun.

Původně si měl Metrostav staveniště převzít na konci června a prostor oplotit, od 1. do 14. července pak měla být ulice Lipanská úplně uzavřená. To však změnila nehoda plynovodu v ulici 5. května, která si vyžádala uzavírku křižovatky ulic 5. května – Kamenná – Kokonínská, a stavba se tak odsunula na druhou polovinu července.

„Vzhledem ke špatnému stavu stavby není možné budovu bourat ručně, ale postupně ji bude rozebírat bagr s drapákem a nůžkami. Vytěžené části se budou separovat, plocha po zbouraném objektu bude urovnaná do svahu,“ popsal postup demolice Pavel Kozák, vedoucí technického odboru jabloneckého magistrátu.

Dvoupatrová vila architekta Johanna Schwalmma sloužila naposledy jako Závodní klub podniku Tesla. Původně se uvažovalo o zařazení domu do projektu nového Terminálu VOD. Technický stav budovy ji však z projektu nakonec vyřadil.

Kvůli uzavírce ulice Lipanská se změní také trasy MHD, které po dobu stavebních prací budou vynechávat zastávku v Kamenné ulici. Ta bude zrušena ve směru k okružní křižovatce U Zeleného stromu, náhradní zastávka zřízena není. „Objízdné trasy pro linky MHD povedou z autobusového nádraží do ulice 5. května a pak po standardní trase MHD. V opačném směru z ulice 5. května ulicí Luční na autobusové nádraží a dále po stávající trase konkrétní linky,“ uvedla tisková mluvčí města Jana Fričová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mestojablonec.cz

Štítky Liberecký, Jablonec nad Nisou, demolice, doprava, uzavírka, Lipanská, Metrostav, městská hromadná doprava, Tesla Motors

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipanská ulice bude na dva týdny uzavřena, nebezpečná budova půjde k zemi  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.