Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Horní Maxov a dalších sedmnáct úseků v kraji mohou řidiči jen se zimní výbavou

Zimní výbavu musí mít povinně na autech řidiči od středy na 18 místech Libereckého kraje. Nově do seznamu značených úseků přibyla silnice třetí třídy z Horního Maxova na Karlov v Jizerských horách.

Vzhledem k ochlazení a očekávanému sněžení v horských oblastech silničáři ve středu odpoledne značení aktivovali, řekl mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. Loni byla na těchto úsecích zimní výbava povinná už od poloviny října. Za standardních podmínek platí povinnost na označených úsecích od 1. listopadu do konce března.

Změnou značení reagovali silničáři na předpovědi meteorologů, kteří očekávají, že v horských oblastech v polohách nad 800 metrů bude postupně déšť přecházet ve sněžení, s čímž si auta s letními pneumatikami neporadí. Na značky upozorňující na povinnou zimní výbavu narazí motoristé v Libereckém kraji hlavně na silnicích v chráněných oblastech Jizerských hor a západních Krkonoš, kde není možné solit.

Kraj čeká úržba více než 800 kilometrů

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. „Chtěli jsme rozšířit počet silnic, které budou ošetřovány chemicky (solí), tam ale narážíme jednak na ochranu přírody, jednak na ochranu vodních zdrojů," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták. Solit tak budou silničáři stejně jako loni zhruba 822 kilometrů silnic, což je bezmála 40 procent všech krajských cest. Zhruba 1120 kilometrů se v kraji sype drtí, jen pluhovat budou silničáři asi 60 kilometrů komunikací.

Řidiči v Libereckém kraji musí mít od 3. listopadu zimní výbavu na těchto úsecích: Karlov – Horní Maxov, Josefův Důl–Hrabětice, Kořenov–Jizerka, Hrabačov–Křižlice, Víchovská Lhota, Poniklá, Paseky nad Jizerou, Stromkovice, Buřany–Františkov, Bratrouchov, Dolní Štěpanice – Benecko – Mrklov, Vítkovice – Dolní Mísečky – Horní Mísečky, Rokytnice – Rezek – Vítkovice, Jestřabí v Krkonoších – Rezek, Desná–Souš, Dolní Kořenov–Horní Polubný, Mníšek–Raspenava a Bílý Potok – Smědava.

Krajská firma Silnice LK zajišťuje údržbu 2061 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Zcela bez údržby zůstane v zimě 59 kilometrů krajských cest, většinou jde o málo využívané silnice třetí třídy, kde nejezdí veřejná doprava. Výjimkou je silnice druhé třídy 290 z Desné na Smědavu, která vede kolem přehrady Souš v Jizerských horách a s prvním sněhem se pro veškerou dopravu uzavírá kvůli ochraně zdroje pitné vody. Zatím ale zůstává průjezdná.

Od roku 2008 stojí zimní údržba v Libereckém kraji v průměru 117 milionů korun ročně. Nejdražší byla zima 2012/2013, kdy údržba stála 153,5 milionu korun, loňská zima s cenou 143,6 milionu tak byla v posledních letech druhou nejdražší. Kraj musel podle Svitáka na údržbu do konce letošního roku 12 milionů korun přidat z rezerv, většinu vyčleněných peněz totiž silničáři vyčerpali na počátku roku.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tým silniční bezpečnosti

Štítky automobilová, počasí, správa, Liberecký, silnice, Liberecký kraj, Jizerské hory, Horní Maxov, Karlov, údržba, zima, Jan Sviták, Vítkovice, Smědava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Horní Maxov a dalších sedmnáct úseků v kraji mohou řidiči jen se zimní výbavou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.