Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Českolipsko má nového autobusového dopravce. ČSAD Liberec nabízí klimatizované vozy a bezbariérový přístup

PR článek

Autobusovou dopravu na Českolipsku od neděle 12. prosince zajišťuje ČSAD Liberec. Pravidelné linky tak nově obsluhují moderní nízkopodlažní autobusy IVECO, krajský dopravce navíc disponuje i delšími patnáctimetrovými autobusy s vyšší kapacitou zejména pro nejvytíženější spoje. Zlepšit by se pak mělo i spojení regionu s Libercem. 

Krajská společnost ČSAD Liberec nahradila na Českolipsku dosavadního dopravce ČSAD Česká Lípa. „Předchozímu dopravci skončila smlouva a kraj, který je objednatelem dopravy, vyhodnotil, že nejlepší možností bude převzít dopravní obsluhu Českolipska vlastní společností. Stejně jako to funguje již od roku 2019 na Liberecku,” popisuje Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK, která má v Libereckém kraji na starosti organizaci veřejné dopravy.

Staré autobusy nahradí nový vozový park

Pro Liberecký kraj přitom převzetí dopravy ne Českolipsku znamenalo investici v řádech desítek milionů korun. „Na Českolipsku se pohybovala vozidla, která mnohdy překročovala stáří 15 let a řešili jsme stížnosti cestujících na jejich technický stav a komfort jízdy,” uvádí Pospíšil. 

ČSAD nakoupilo čtyřiadvacet nových autobusů IVECO, z toho šest velkokapacitních patnáctimetrových vozů. Další dvě přijdou do konce tohoto roku. „Zbylou část vozového parku tvoří tzv. „zánovní“ vozidla. Jedná se z velké části o nízkopodlažní vozidla a od nových autobusů jsou takřka k nerozeznání. Pro celé období kontraktu je pak naplánována průběžná obnova," přibližuje jednatel.

Cestující se nyní mohou těšit na nízkopodlažní vozy vybavení LCD displeji s mapou zastávek, velká část autobusů je navíc klimatizovaná. „Jde o vozy, které splňují vysoké standardy kvality moderní dopravy,” říká Pospíšil. Vozový park bude navíc kapacitně odpovídat počtu přepravených osob. Na delší linky (například z České Lípy do Liberce) nyní můžeme nasadit autobusy s větší kapacitou,” dodává.

Změna jízdního řádu 

Se změnou dopravce došlo zároveň 12. prosince i ke každoroční úpravě jízdních řádů. „Změny vycházejí z optimalizace a zpravidelnění páteřních linek z České Lípy do Prahy a z České Lípy do Liberce. Na tyto linky pak navazují další regionální linky,“ vysvětluje Jan Maxa z KORID LK. 

Další výhodou změny dopravce je podle Maxy lepší optimalizace dopravních linek. „Obsluha regionu vlastním dopravcem velmi ulehčuje práci krajských koordinátorů dopravy. V budoucnu se to pak může projevit lepší integrací linek a tím pádem menším počtem přestupů pro cestující,” vysvětluje Maxa.

V neděli 12. prosince se mění jízdní řády veřejné dopravy v celé České republice. Podívejte se na finální podobu nových jízdních řádů v Libereckém kraji

Více oblíbených cyklobusů

S nástupem letní sezóny se pak cestující na Českolipsku mohou těšit na provoz turistických linek, zejména oblíbených cyklobusů. „Chystáme se zvýšit frekvenci spojů na lince Jetřichovice - Nový Bor, aby si lidé mohli naplánovat dopolední, odpolední či celodenní výlet,” popisuje Maxa. “Jde o systém, který se velmi osvědčil například v Národním parku České Švýcarsko,” doplňuje Maxa.

Změnu dopravce zaznamenali cestující na Českolipsku také u vlakové dopravy. Od neděle 12. prosince linku L4 z Mladé Boleslavi do Rumburku pod značkou trilex obsluhují vlaky dopravce Die Länderbahn CZ.

Nízkopodlažní vozy, wifi připojení, dětský koutek. Od neděle začnou mezi Mladou Boleslaví a Rumburkem jezdit vlaky Die Länderbahn 

Na moderní nízkopodlažní vozy v budoucnu vybavené navíc wifi připojením, dětskými koutky a přebalovacími pulty se mohou těšit cestující v Libereckém kraji. Linku L4 z Mladé Boleslavi do Rumburku totiž začne pod značkou trilex od neděle 12....

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky českolipsko, dopravce, ČSAD Liberec, Liberecký kraj, autobusy, Iveco, trilex, okres Česká Lípa, doprava, Liberec, jízdní řád, vozový park, ČSAD Česká Lípa, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českolipsko má nového autobusového dopravce. ČSAD Liberec nabízí klimatizované vozy a bezbariérový přístup  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.