Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Silničáři uzavřeli komunikaci přes Oldřichové sedlo pro kamiony

Silničáři v Libereckém kraji dnes uzavřeli silnici třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo pro kamiony nad šest tun. Tento úsek se nesolí.

Zákaz vjezdu bude zatím vzhledem k předpovědi počasí platit nejméně do soboty. Řidiči kamionů musejí směrem na Raspenavu a Hejnice po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky, řekl Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Na Oldřichovském sedle se podle Barka vrstva nového sněhu rychle uklouzává a hrozí, že by tam nákladní auta zůstala stát a komunikaci by zcela zablokovala. V Libereckém kraji nasněžilo a stále se objevují sněhové přeháňky, hlavně v oblasti Jizerských hor a Krkonoš. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost hlavně ve vyšších polohách, i na hlavních tazích tam mohou ležet zbytky sněhu. Problémy mohou mít řidiči nákladních aut ve stoupáních.

Hlavní tah na Harrachov zůstává průjezdný i pro nákladní automobily

Opatrní by měli být řidiči kamionů také na silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov, kde leží vrstva sněhu a stále sněží. Frekventovaná trasa vede chráněnou oblastí a silničáři tam nemohou solit, jak by chtěli. „Máme limity, za které nemůžeme jít,“ řekl Bark. Silnice ale zatím podle něj zůstává i pro nákladní dopravu průjezdná, vzhledem k malému množství sněhu se ji daří udržet sjízdnou.

Na Českolipsku a Liberecku jsou většinou hlavní tahy jen holé a po chemickém ošetření mokré. Na Jablonecku a Semilsku, hlavně v horských oblastech musí motoristé počítat se sněžením. Pozor by si měli dát řidiči na silnicích nižších tříd, kde leží ujetá vrstva sněhu. Liberecký kraj leží z velké části v chráněných oblastech, solí se tak v kraji jen zhruba 40 procent komunikací.

Teploty v kraji se dnes ráno pohybují od minus dvou do dvou stupňů Celsia. Podle meteorologů se budou zpočátku objevovat sněhové přeháňky, dopoledne by ale mělo srážek a oblačnosti ubývat a k večeru se vyjasní. Teploměry přes den vystoupají maximálně ke dvěma stupňům nad nulou, na horách bude mrznout celý den.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky počasí, silnice, sjízdnost, Liberecký, Liberecký kraj, Raspenava, nákladní automobil, Mníšek nad Hnilcom, Silnice LK a.s., Harrachov, Frýdlant, Hejnice, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři uzavřeli komunikaci přes Oldřichové sedlo pro kamiony  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.