Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Od soboty startuje zimní autobusová linka do Bedřichova. Skibusy už jezdí i na Smědavu

PR článek

Sbalit lyže, běžky či snowboard a vyrazit do hor. Od soboty 22. ledna začnou opět po roce jezdit skibusy linky 145 z Liberce do Bedřichova a Hrabětic. O víkendech vyjedou zhruba každou hodinu, ve všedních dnech propojí krajské město s Bedřichovem šest spojů. 

Oblíbená zimní linka je zpět. První skibusy vyjedou směr Bedřichov v sobotu 22. ledna. O víkendech vypraví krajský dopravce do horských středisek deset spojů. „Tři spoje denně budou o víkendu pokračovat z Bedřichova do Hrabětic a zpět,” vysvětluje Jan Maxa ze společnosti KORID LK, která má v Libereckém kraji na starosti organizaci veřejné dopravy. „Ve všední dny autobusy do Hrabětic zajíždět nebudou,” doplňuje.

Cestující se vše dozví dostatečně dopředu

Podrobné jízdní řády a další informace o spojích jsou k dispozici na webových stránkách IDOL.

Provoz zimní linky závisí na dobrých sněhových podmínkách. „Jde o dobré sněhové podmínky pro lyžaře. Autobus pro cestující přijede i za hustého sněžení, nepojede naopak pokud přijde masivní obleva a nebude na čem lyžovat,” vysvětluje Maxa.

Zároveň však připouští, že provoz linky může omezit pandemie koronaviru a s ní spojené onemocnění většího počtu řidičů. „Naší povinností je zajistit řidiče především pro páteřní linky ve všední dny. Skibusy jezdí hlavně o víkendu, proto je zrušení zimní linky kvůli nedostatku řidičů méně pravděpodobné,” přesvědčuje Maxa. 

Za lyže se nepřiplácí

Pro všechny případy doporučuje cestujícím sledovat komunikační kanály Facebook a Twitter IDOL, kde se dozví o případných výlukách. „Veškeré informace o stavu spojů lze zjistit také na telefonním čísle centrálního dispečinku 704 702 000. Pokud by měla nastat změna, cestující se o ní dozví dostatečně dopředu,” dodává.

Ve skibusech platí běžný tarif IDOL, platit lze u řidiče v hotovosti, prostřednictvím Opuscard a nově i mobilní aplikací Idolka, kterou spustil koordinátor krajské dopravy na přelomu roku. Za lyže se ve skibusech nepřiplácí. Každý cestující může vést jedny lyže, běžky či snowboard zdarma.

Na Smědavu už od poloviny ledna

V provozu je od minulého víkendu také zimní linka 650 na trase Frýdlant – Hejnice – Bílý Potok – Smědava. „Skibusy v Hejnicích navazují na pravidelné vlaky z Liberce a jezdí na Smědavu v hodinových intervalech,” uvádí Maxa. 

„Lidé tak nemusí stát v kolonách či řešit nebezpečné parkování na okraji úzké silnice” odkazuje na situaci z poloviny ledna, kdy úzkou zasněženou krajnici lemovalo velké množství zaparkovaných aut, které komplikovalo dopravu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky skibus, zimní linka, idol, korid lk, Bedřichov, Smědava, Liberec, frýdlant, lyže, všední den, Hrabětice, pandemie covidu-19, Liberecký kraj, Hejnice, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od soboty startuje zimní autobusová linka do Bedřichova. Skibusy už jezdí i na Smědavu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.