Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Téměř milionu řidičů na konci ledna skončila platnost dálniční známky

Bezmála milion řidičů nemá od posledního lednového dne platnou dálniční známku. Právě na přelomu ledna a února se viněty prodávají nejvíc z celého roku. Denně se jich v těchto dnech prodá kolem pětadvaceti tisíc kusů. Elektronické známky loni nahradily papírové kupony. Řidiči jich dosud nakoupili přes sedm milionů.

Přelom ledna a února je obdobím největší špičky prodeje dálničních známek. Jen včera vypršela platnost dálniční známky 927 tisícům řidičů. Očekávat se tak dá zvýšený zájem o nákup nových vinět. "Jsme na to technicky připraveni," řekl šéf Centra dopravních informačních systémů (Cendis) Jan Paroubek.  

Koncem měsíce ledna se běžně prodávalo i dvacet pět tisíc známek za den, což je dvakrát tolik něž je běžné. Nejexponovanější období roku je z tohoto hlediska právě začátek února a také letní prázdniny.

Platnost dálniční známky si řidiči mohou ověřit na webu edalnice.cz“, radí Paroubek. Elektronický systém nákupu dálničních známek umožňuje, aby si řidič nastavil upozornění, které mu připomene blížící se konec platnosti viněty. Tomu, kdo si tuto notifikaci při koupi známky aktivoval, přijde deset dní před vypršením platnosti ročního kuponu upozornění. Cendis jim rozesílá zprávu prostřednictvím e-mailu nebo formou sms zprávy.

Elektronické známky loni nahradily papírové kupony. Už není nutné lepit je na čelní sklo vozidla, známky jsou vázány na poznávací značku auta.

Ceny zůstávají stejné jako vloni. Roční známka stojí 1500 korun, třicetidenní 440 korun a desetidenní 310 korun. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v minulých dnech připustil, že by se ceny dálničních známek mohly v následujících letech změnit.

Hlavním místem, kde se dá dálniční známka koupit je webová stránka edalnice.cz. Další prodejní místa jsou na pobočkách pošt a čerpacích stanicích nebo v samoobslužných kioscích u hranic.

Pořízení je snadné. Zjednodušeně řečeno stačí zadat SPZ a vyplnit e-mail. Pokud chce někdo platit bankovním převodem, musí ale počítat s tím, že bude mít známku platnou nejdříve za pět dní od úhrady,“ připomíná mluvčí společnosti CENDIS Martin Opatrný

Jízda po dálnici bez dálniční známky se rozhodně nevyplatí. Pokuta se na místě může vyšplhat na pět tisíc korun a ve správním řízení až na dvacet tisíc korun. I proto policie doporučuje na nákup dálniční známky nezapomenout a vyřešit ho s předstihem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dálnice, známka, viněta, platnost, doprava, silnice, řidič, pokuta, policie, provoz, dálniční poplatek, Jan Paroubek, Martin Kupka, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř milionu řidičů na konci ledna skončila platnost dálniční známky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.