Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Časté nehody, stížnosti řidičů. Rychnov řeší nerespektování zákazu odbočení

Rychnov u Jablonce řeší opakované stížnosti řidičů, které se týkají křižovatky hlavního tahu I/65 s ulicí Boční na Dobré Vodě. Řada účastníků provozu totiž nerespektuje zdejší zákazy odbočení. To potvrdilo i měření rychnovských strážníků.

Podle aktuálního dopravního značení platí zákaz odbočování vlevo ze silnice I/65 ve směru od Jablonce nad Nisou na Rychnov do ulice Boční (III/2879) a také z ulice Boční na silnici I/65 ve směru na Rychnov.

Jak vyplývá ze statistik, křižovatka je místem častých dopravních nehod. „Na tomto úseku silnice první třídy číslo 65 došlo dle statistik od roku 2016 k celkem 169 dopravním nehodám a tomu chceme zamezit,“ uvedl starosta Rychnova Tomáš Levinský.

Zákaz odbočení nedodržují stovky řidičů

Během ledna nechalo vedení města na křižovatce provést systematické sčítání městskou policií, která svým monitorovacím zařízením odhalila během pěti dnů stovky hříšníků. „Za pět pouhých dní ve směru od Jablonce nad Nisou do ulice Boční odbočilo přes dvě plné čáry a dva pruhy 48 vozidel. Ve směru od ulice Boční směrem na Prahu odbočilo 212 vozidel,“ komentoval starosta. V tomto případě šlo pouze o monitoring pro statistické účely, dotčení řidiči tak vyvázali bez sankcí.

Město se nehodlá s nebezpečným chováním řidičů, kteří ohrožují sebe i další účastníky provozu, smířit. Městská policie tak zaslala správci komunikaci, Ředitelství silnic a dálnic České republiky (ŘSD ČR), návrh na úpravu dopravního značení a doplnění baliset, které by řidičům znemožnily porušovat dopravní značení. „Návrh na doplnění byl zaslán v listopadu, ještě před otevřením Rádelského mlýna. Podle mých informací právě probíhá povolovací řízení,“ řekl Drbně Levinský s tím, že zatím není jasné, kdy dojde k samotným úpravám.

Jak uvedla na dotaz mluvčí ŘSD Dana Zikešová, křižovatkou se budou v tomto týdnu zabývat zástupci samospráv i státních orgánů. „V příštím týdnu je svoláno místní šetření na daném místě za účasti Policie České republiky, Krajského úřadu Libereckého kraje, odboru silničního hospodářství, ŘSD ČR jako správce silnice I/65, Krajské správy silnic Libereckého kraje jako správce silnice III/2879 v ulici Boční a města Rychnov u Jablonce nad Nisou,“ sdělila Zikešová.

Dle ŘSD o změně dopravního značení na I/65 musí dle zákona o provozu na pozemních komunikacích rozhodnout Krajský úřad Libereckého kraje, konkrétně odbor silničního hospodářství. „O případných úpravách dopravního značení na silnici III/2879 by rozhodoval Magistrát města Jablonec nad Nisou. Dotčeným orgánem v daném řízení je pak Policie České republiky,“ dodala mluvčí ŘSD. ŘSD aktuálně musí počkat na výsledky místního šetření a také na stanovení místní nebo přechodné úpravy silničního provozu po projednání s policií. K tomu Zikešová dodala: „Dříve ŘSD ČR konat nemůže a nebude. Výsledek vedeného řízení nelze předjímat.“

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Rychnov u Jablonce nad Nisou

Štítky Liberecký, Jablonecko, Rychnov, řidiči, I/65, doprava, zákaz odbočení, Rychnov u Jablonce nad Nisou, silnice, Ředitelství silnic a dálnic, Jablonec nad Nisou, dopravní značka, Dobrá voda, a.s., Liberecký kraj, Česko, Policie České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Časté nehody, stížnosti řidičů. Rychnov řeší nerespektování zákazu odbočení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.