Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na osmnácti místech Libereckého kraje skončí povinnost mít zimní pneumatiky

Na osmnácti místech v Libereckém kraji skončí ve středu v poledne povinnost mít na autě zimní pneumatiky. Značení silničáři aktivovali loni 3. listopadu, za standardních podmínek platí jen do konce března, letos ale duben přinesl ochlazení a v horských oblastech i nový sníh. Značky upozorňující na povinnou zimní výbavu byly hlavně na silnicích v chráněných oblastech Jizerských hor a západních Krkonoš, kde není možné solit.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Krajská firma Silnice LK zajišťuje údržbu 2061 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Solí udržovali v zimě silničáři zhruba 822 kilometrů silnic, což je bezmála 40 procent všech krajských cest. Kolem 1120 kilometrů se v kraji sype drtí, jen pluhem protahují asi 60 kilometrů komunikací. Zcela bez údržby zůstalo v zimě 59 kilometrů krajských cest, většinou jde o málo využívané silnice třetí třídy, kde nejezdí veřejná doprava.

Výjimkou je silnice druhé třídy 290 z Desné na Smědavu, která vede kolem přehrady Souš v Jizerských horách a s prvním sněhem se pro veškerou dopravu uzavírá kvůli ochraně zdroje pitné vody. Loni ji zavřeli 22. listopadu a zatím tudy auta stále kvůli sněhu neprojedou. Před rokem ji po zimě otevřeli kvůli velkému množství sněhu až 21. května, zavřená tak byla rekordních 180 dní. Po silnici vede v zimě jedna z oblíbených běžeckých tras Jizerské magistrály.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, automobilová, počasí, správa, Liberecký kraj, zima, zimní výbava, silnice, Jizerské hory, Krkonoše, Silnice LK a.s., Desná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na osmnácti místech Libereckého kraje skončí povinnost mít zimní pneumatiky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.