Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Veřejná doprava by se měla zlevňovat, zní kritika na zdražování jízdného. Jde o zachování dostupnosti dopravy, brání se kraj

Liberecký kraj oznámil, že od ledna se jednotlivé jízdné v rámci integrovaného dopravního systému IDOL zvýší o 10 až 12 procent. Podle Zelených by se ale veřejná doprava v dnešní době měla naopak zlevňovat.

Přínosy zlevnění podle Zelených převažují nad zápory. Levná veřejná doprava je podle nich velká pomoc lidem, kteří ji využívají a kteří často patří k nejpostiženějším skupinám společnosti kvůli rychle rostoucím životním nákladům. Při ceně paliv také může do autobusů a vlaků přivést více cestujících.

„Méně aut znamená méně znečištění a zdravější prostředí. Také to znamená víc prostoru ve městech, který je možné využít pro bezpečný pohyb a pro rozšiřování zeleně. A v neposlední řadě to znamená menší závislost na fosilních palivech, tedy víc svobody na dodavatelských zemích a korporacích. I proto přistupují západní země v rámci pomoci lidem v současné inflační a energetické krizi právě ke zlevňování veřejné dopravy. Liberecký kraj jde úplně opačným směrem,“ uvedl v tiskové zprávě Jindřich Felcman, zastupitel města Liberec za Zelené.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro LK) zdražení přijít muselo, jinak by zřejmě mohlo dojít k omezení spojů. „Je potřeba zdůraznit, že kraj nechystá rušení spojů a jeho snahou i nadále zůstává zajistit komfort, kvalitu služeb a především dostupnost dopravy v okrajových částech regionu. Aby ale mohli dopravci vůbec vypravit své spoje a měly alespoň pokryté všechny náklady, je nutné navýšit cenu jízdenek,“ vysvětlil.

Navíc se zvedne cena jen jednotlivého jízdného, nikoli síťových jízdenek a časových kupónů. Cestující, kteří využívají služeb pravidelně, změnu nepocítí. Přesto za veřejnou dopravu kraj zaplatí až o 160 milionů korun. „Z drtivé většiny je to způsobeno růstem cen pohonných hmot. Přesto jsme rádi, že se nám podaří zachovat stávající rozsah dopravní obslužnosti,“ uvedl Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK, která veřejnou dopravu v kraji zajišťuje.

Podle Zelených ale kraj mohl do veřejné dopravy dát ještě více peněz a zdražovat by tak nemuselo ani jednotlivé jízdné. „Liberecký kraj bude mít v roce 2022 kvůli brutální inflaci daňové příjmy o zhruba 600 milionů korun vyšší, než očekával v rozpočtu. Jeho političtí vůdci ale stejně nechápou, že je žádoucí část těchto peněz lidem vrátit a pomoci alespoň těm nejohroženějším,“ uzavřel Felcman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Korid LK

Štítky jízdné, liberecký kraj, jízdenky, doprava, korid lk, zelení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejná doprava by se měla zlevňovat, zní kritika na zdražování jízdného. Jde o zachování dostupnosti dopravy, brání se kraj  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.