Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Neděle 26. května 2024  |  Svátek má Filip
Bez reklam

V Jizerkách skončila rekonstrukce silnice z Kořenova

Liberecký kraj dokončil rekonstrukci silnice třetí třídy z Kořenova do Horního Polubného v Jizerských horách. Turisty hojně využívaná komunikace byla v havarijním stavu a opravu už nutně potřebovala. Práce za bezmála 20 milionů korun financoval kraj s využitím dotace z Regionálního operačního programu.

"Původní vozovka byla porušena hloubkovou korozí, trhlinami a výtluky opravovanými asfaltovou směsí. Oblast je hojně využívána místními obyvateli, ale zároveň i návštěvníky z celé České republiky a sousedních zemí. Nyní se jim jistě bude cestovat pohodlněji," doplnil krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník (Starostové pro Liberecký kraj). Poslední ucelená oprava tohoto více než dvoukilometrového úseku se uskutečnila v roce 1987.

Opravy se dočkal úsek od křižovatky se silnicí I/10 v Kořenově po křižovatku se silnicí III/29018 u kostela v Horním Polubném. Nová silnice je širší a zlepšily se podle Mastíka i další její parametry. Stavební práce zahrnovaly nejen nový povrch, ale také opravu všech propustků, obnovu krajnic, vyčištění příkopů, odvodnění celého úseku i obnovu vodorovného a výměnu svislého dopravního značení.

Kořenov je jednou z nejvýše položených jizerskohorských obcí, přes kterou je vedena tranzitní doprava od hranic s Polskem do České republiky. "V rámci rekonstrukce silnice byla v Kořenově také vybudována první meteohláska ve vlastnictví kraje, která je od prosince loňského roku on-line napojena na celostátní síť," doplnil vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

Meteohláska v několikaminutových intervalech přináší informace o provozu a klimatických podmínkách, což pomáhá hlavně v zimním období zajistit lepší údržbu komunikace. Přesto bylo nutné v zimě silnici několikrát uzavřít kvůli sněžení a váznoucím kamionům.

Zdroj: ČTK

Štítky silnice, Jizerské hory, Kořenov, rekonstrukce, Liberecký kraj, oprava, Česko, Vladimír Mastník, Starostové pro Liberecký kraj, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jizerkách skončila rekonstrukce silnice z Kořenova  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.