Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Uzavírka silnice přes Kunratice zkomplikuje autobusovou dopravu mezi Libercem a Jabloncem

Frekventovaná silnice mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se kvůli stavbě přeložky už 29. března uzavře. Po objízdné trase bude zhruba 26 měsíců vedena veškerá doprava, včetně autobusové. Například linka 141, kterou denně využije zhruba 2 tisíce cestujících, bude vedena přes Vratislavice.

„Jízdní doba se tak prodlouží zhruba o sedm minut. Měření jsme ale prováděli v moment, kdy ještě nebyla uzavírka. Při ní bude intenzita provozu větší,“ vysvětlil Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti Korid LK.

Linka propojující obě města bude od příštího týdne vedena z centra Liberce do zastávky U Lomu, poté na zastávku Východní a po „rychlostce“ na Brandl v Jablonci nad Nisou. Spoj zastaví také v Belgické ulici, Rýnovicích a dále bude pokračovat po své trase směr Mšeno, Jablonecké Paseky a autobusové nádraží.

Po objízdné trase budou vedeny také autobusy do Vrchlabí, Špindlerova Mlýna a Trutnova. „Tam dojde spíše jen k časovým úpravám jízdních řádů,“ dodal Pospíšil.

Propojení Liberce a Jablonce nad Nisou autobusovou dopravu tak bude od začátku příštího týdne komplikovanější. Dá se proto očekávat, že řada cestujících bude využívat tramvaje linky číslo 11. „V případě potřeby jsme schopni zajistit posílení spojů,“ řekl radní pro dopravu Vladimír Mastník (Starostové pro Liberecký kraj). Jednou z možností je také zkrácení intervalu ve špičce na deset minut. Nejrychlejším meziměstským spojením i tak zůstává cesta vlakem, která je téměř o deset minut rychlejší než tramvají nebo autobusem.

Nová spojnice z Liberce přes Kunratice do Jablonce je přeložkou silnice I/14, která dnes vede přes Vratislavice. První studie 7,5 kilometru dlouhého rychlostního spojení Liberce a Jablonce, které by odvedlo tranzitní dopravu mimo zástavbu, vznikla už v roce 1990. Stavba však začala až v roce 2002, protože na náročný projekt dlouho nebyly peníze. Hotovo je pět kilometrů čtyřproudé komunikace, která stála 1,5 miliardy korun. Dál bude silnice jen dvouproudá s třetím pruhem ve stoupání. "V současné době je tady dopravní intenzita okolo 10 tisíc vozidel za 24 hodin, výhledová intenzita je okolo 12 tisíc vozidel," doplnil ředitel libereckého závodu ŘSD Josef Jeníček.

Štítky silnice, Liberec, Jablonec nad Nisou, Kunratice, doprava, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Vladimír Mastník, Starostové pro Liberecký kraj, Ředitelství silnic a dálnic, Rýnovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzavírka silnice přes Kunratice zkomplikuje autobusovou dopravu mezi Libercem a Jabloncem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.