Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Cestujete vlakem? Dopravu na Frýdlantsku zkomplikují opravy železničních tratí

Dopravu na Frýdlantsku zkomplikují od pondělí opravy železničních tratí. Cestující tam proto musí počítat s výlukami. V příštím týdnu se začne pracovat na trati z Frýdlantu do Černous, o týden později začnou práce také na tratích z Frýdlantu do Nového Města pod Smrkem a z Liberce do Frýdlantu. Vlaky tam nahradí autobusy, zachován bude jen provoz na železniční trati z Raspenavy do Bílého Potoka pod Smrkem.

Práce na modernizaci železničních tratí na Frýdlantsku začaly už v loňském roce, kdy Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) do oprav v regionu investovala téměř 68 milionů korun. Největší akcí byla rekonstrukce Riegelského tunelu na trase z Liberce do Černous za 47 milionů korun. Nové zabezpečení už dostal i úsek trati z Raspenavy do Bílého Potoka, opraveny byly také mosty na trase z Frýdlantu do Černous a z Frýdlantu do Jindřichovic pod Smrkem. Teď tam budou práce pokračovat výměnou kolejnic, pražců, opravami geometrické polohy kolejí a sanací skalních zářezů.

Opravy jsou součástí projektu, který včetně DPH přijde na zhruba půl miliardy korun. Počítá počítá s rekonstrukcí staničního zabezpečovacího zařízení v Raspenavě a Frýdlantu a také traťového zabezpečovacího zařízení v úsecích Mníšek u Liberce - Raspenava, Raspenava - Frýdlant a Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem včetně zabezpečení přejezdů. Rekonstrukce čeká i samotná kolejiště včetně nástupišť ve Frýdlantu a Raspenavě. "Nabídneme lepší komfort nástupu v železničních stanicích," řekl již dříve oblastní ředitel SŽDC v Hradci Králové Vladimír Filip.

Železniční síť v Libereckém kraji je dobře rozvinutá, je ale zastaralá a podle odhadů by potřebovala modernizaci za 21 miliard korun. Rekordní byl z pohledu investic loňský rok, kdy překročily 2,3 miliardy. Je to téměř tolik, co šlo do tratí v kraji dohromady v předchozích deseti letech. Hlavním důvodem byla snaha dočerpat končící Operační program Doprava I. Podle Filipa bude letos objem investic do tratí v Libereckém kraji zhruba poloviční. K největším projektům patří modernizace nádraží v České Lípě. "Chystáme i další akce v železniční stanici Turnov, úsek Česká Lípa - Liberec, Česká Lípa - Lovosice a železniční stanici Malá Skála," dodal.

Autoři

Štítky Frýdlant, železnice, oprava, Raspenava, Frýdlantsko, Liberec, Černousy, Správa železniční dopravní cesty, Nové Město pod Smrkem, železniční stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestujete vlakem? Dopravu na Frýdlantsku zkomplikují opravy železničních tratí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.