Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

SJÍZDNOST: Sníh zastavil provoz na silnicích, ČEZ vyhlásil kalamitní stav

Sníh, který dnes ráno zasypal Liberecko, působil celé dopoledne obrovské komplikace. Silničáři nestíhali a doprava v celém kraji kolabovala. V devět hodin ráno byla neprůjezdná trojice hlavních tahů. V Liberci a Jablonci nad Nisou kolabovala městská hromadná doprava, která díky sněhu na silnicích nebyla schopna kompletně obsloužit několik linek.

22:52 Silný vítr působí obrovské problémy v dodávkách elektřiny. Mezi úterní osmou a devátou hodinou večerní vyhlásil ČEZ ve všech čtyřech okresech Libereckého kraje kalamitní stav. Kdy se podaří potrhané vedení opravit v celém kraji, není jasné. Situaci montérům komplikuje především silný vítr. Více zde.

20:30 Dopravu v Libereckém kraji zkomplikoval večer silný vítr a popadané stromy. Přerušily provoz na čtyřech železničních tratích a téměř na 20 úsecích silnic. Více zde.

15:10 V Libereckém kraji od rána připadlo až 20 centimetrů mokrého sněhu a doprava na některých místech kolabovala, včetně rychlostní silnice z Liberce na Prahu. Situace se začala zlepšovat dnes po 10:00, kdy sněžení ustalo, většina silnic je průjezdná. Silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a hraniční přechod do Polska však zůstávají pro kamiony uzavřené, řekl Michal Hanč ze společnosti Silnice LK, která údržbu komunikací zajišťuje. Více zde.


Silný vítr láme stromy v celém kraji. Foto: HZSLK

14:46 Kvůli silnému sněžení je od 8:30 uzavřená pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů silnice z Tanvaldu na Harrachov a hraniční přechod do Polska. Silničáři původně počítali s otevřením osmnáctikilometrového úseku v poledne, uzavřená ale zůstane minimálně do odpoledne.

14:43 Všechny silnice prvních tříd jsou sjízdné. Omezení zůstávají jen na pár místech pro kamiony.

13:30 Situace v celém kraji se uklidňuje. Před dvěma hodinami se sněžení změnilo v déšť a sníh na většině silnic roztál. 

13:15 Výčet několika dopravních nehod v kraji (namátkový výběr):

  • 07.12 hodin - Jablonec n/N - Pulečný - havárie osobního vozu, auto v příkopě na střeše, uvnitř zaklíněná žena - vyprošťování zajišťovali hasiči, žena údajně utrpěla zranění,
  • 07.20 hodin - Janov nad Nisou - Hraničná - v zahradě rodinného domu převrácené osobní auto, bez zranění,
  • 07.22 hodin - Česká Lípa - Žandov - Valteřice - havárie pekařského vozu, auto v příkopě, nehoda bez zranění,
  • 07.30 hodin - Liberec - Bílá,Vlčetín - cca 500 metrů před Luhovem osobní vozidlo na střeše, bez zranění,
  • 07.55 hodin - Smržovka, u železničního viaduktu - DN se zraněním, střet dvou vozidel (dodávka x osobní), jeden z účastníků nehody utrpěl zranění, došlo i k úniku provozních kapalin,
  • 08.57 hodin - Radostná p/Kozákovem - Lestkov - DN dvou dodávkových vozidel, únik provozních kapalin,
  • 10.45 hodin - Nové Město p/S - Mírové náměstí - střet osobního vozidla  s chodcem. Zraněný chodec letecky transportován do Krajské nemocnice v Liberci,
  • 11.53 hodin - Kozákov směr Semily - řidič Hyundae zezadu narail do sypačského vozu
  • 12.05 hodin - Česká Lípa - Dubice - směr Kozel - kamion plně naložený obilím (40 tun) sjel do příkopu


Kamion blokující rychlostní silnici za Hodkovicemi. Foto: Barbora Kyslíková

12:29 Nejen sníh komplikuje dopravu na silnicích v Libereckém kraji. Podle informací z linky 112 měl jet kdosi dnes deset minut před polednem po rychlostní silnici R35 ve směru na Liberec v protisměru. Volající potkal automobil v protisměru u obce Žďárek. Policie po řidiči pátrá.

12:14 V České Lípě probíhá vyprošťování nákladního auta z příkopu. Hrozí jeho převrácení.

12:09 Aktuální situace na silnicích v Libereckém kraji

  • silnice I/13 Albrechtice u Frýdlantu - průjedná s obtížemi
  • silnice z Jablonce n/Nisou na Liberec ulicí Lučanskou - průjezdná s opatrností
  • silnice č. 1/9 Svor - Rumburk - sjízdná pro osobní vozy, uzavřeno na nákladní dopravu, na místě hlídky policie, které řídí dopravu
  • silnice I/35 směr Liberec - Turnov - komunikace průjezdná v jednom jízdním pruhu
  • silnice I/35 od Hodkovic n/M - Rádelský Mlýn - úplně neprůjezdná
  • silnice č. 1/9 Jestřebí - Dubá - Mělník - průjezdná plně v obou směrech
  • silnice I/35 ve směru od Liberce na Turnov - plně průjezdná i pro nákladní dopravu, ve směru od Turnova na Liberec stojí kolona vozidel v obou jízdních pruzích už od Hodkovic n/M (od Hodkovic na Liberec již projíždí sypačské vozy, provoz by se měl pomalu rozjíždět)
  • silnice I/35 - Paceřický kopec - neprůjezdné
  • silnice od Jablonce n/N přes Vratislavice n/N - Prosečská - průjezdná bez komplikací
  • silnice I/13 - již ošetřena, průjezdná v obou směrech se zvýšenou opatrností
  • silnice I/35 směr Liberec - Turnov - průjezdná v jednom jízdním pruh


Nehoda ve Vlčetíně. Foto: HZSLK

11:47: Změna povětrnostních podmínek se projevila také v počtu dopravních nehod. "Od sedmé hodiny ranní do současnosti máme oznámeno 52 dopravních nehod, na jejichž likvidaci se podílejí i hasiči. Krom dopravních nehod máme již několik oznámení o spadlých stromech na vozovkách. Tyto události zaměstnávají zejména Hasičský záchranný sbor Libereckéh kraje," řekla mluvčí policie Vlasta Suchánková

11:35 Netrpělivě přešlapující cestujících na zastávkách po celém Liberci a autobusy odstavené na konečných. To byl obrázek dnešního rána v Liberci. Zasněžené silnice nedovolil řidičům dopravního podniku vyjet na několik linek, na dalších autobusy nabíraly velká zpoždění. Situace se pomalu začala vracet do normálu před jedenáctou hodinou. Více najdete zde.

11:12 Situaci v Liberci komplikoval dnes ráno také fakt, že Technické služby měly většinu techniky připravenou na letní sezonu. "Vzhledem k tomu, že jsme již prováděli jarní práce, měli jsme opravdu hodně mechanizace přestrojenou na "letní režim". Operativně jsme 80 procent mechanizace přestrojili na zimní údržbu a ihned, jak to šlo, byla naše mechanizace ve městě. V tuto chvíli máme nasazeno zhruba 35 mechanizací a samozřejmě zaměstnance, kteří pomáhají odklízet sníh ručně," řekla Drbně mluvčí Technických služeb města Liberec Markéta Šádková.

11:01 V tuto chvíli byla zprůjezdněna komunikace I/14 přes Smržovku. Do pohybu se dala i rychlostní komunikace R35 u Jeřmanic. Naopak nové problémy jsou na Semilsku v části obce Tuhaň v lokalitě Zelený háj.


Rychlostka od Turnova na Liberec. Foto: Pavlína Grusová

10:55 Sněhové jazyky přes silnice jsou hlášeny na silnici 10 mezi Malou Skálou a Turnovem nebo na příjezdu do Desné. Tam je silnice neprůjezdná.

10:45 Desítky nehod zaměstnávají od rána hasiče, policisty i záchranáře po celém Libereckém kraji. Většinu řidičů překvapila nečekaná sněhová nadílka, která komplikovala dopravu nejen v horských polohách, ale také třeba v centru Liberce, Jablonce nad Nisou a dalších měst. Celý článek o dnešních nehodách najdete zde.


Nehoda ve Vlčetíně. Foto: HZSLK

10:00 Silničáři mají v terénu několik desítek vozů. "Přestože máme v terénu 35 aut situaci zvládáme jen obtížně," dodal krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil.

9:55 Kvůli silnému sněžení je od 08:30 uzavřená pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů silnice z Tanvaldu na Harrachov a hraniční přechod do Polska. Informoval o tom Michal Hanč ze společnosti Silnice LK, která údržbu komunikací zajišťuje. Frekventovaná silnice zůstane uzavřená minimálně do 12:00. Podle krajské mluvčí hasičů Zdenky Štrauchové se zastavil také provoz na rychlostní silnici R35 u Jeřmanic ve směru na Liberec. Cestu k Harrachovu se snaží udržet v provozu tři sypače. "Přesto se silnici daří jen s obtížemi udržet sjízdnou alespoň pro osobní auta. Doporučená alternativní trasa pro vozidla nad 3,5 tuny je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35," uvedl Hanč.


Kolona aut v Jeřmanicích. Foto: Aneta Sedláčková

9:50 Ke dvěma drobným nehodám došlo v Turnově a Stráži nad Nisou.

9:43 Doubská ulice v Liberci je zablokována nákladním automobilem a musela být dočasně uzavřena.

9:42 Vyhnout by se měli řidiči stále měli silnici I/13 z Albrechtic na Frýdlant, další problémy jsou kvůli dopravní nehodě v ulici Hlavní ve Smržovce na I/14 a stojí také rychlostní komunikace R35 kolem Jeřmanic ve směru na Liberec.

9:30 Podle krajského dispečera zimní údržby Pavla Pospíšila začalo sněžit až kolem 6:00 a všechny silnice ještě nejsou ošetřené. "Kdo přezul na letní pneumatiky, neměl by vůbec vyjíždět. Obtížně sjízdné je to i na zimních gumách," upozornil. Obdobné varování vydali i silničáři z Jablonce. "Vozovky kloužou a stávají se nesjízdnými zejména pro auta přezutá na letní pneumatiky, tvoří se kolony. Technické služby nasadily do ulic pluhy, dokud sněží, není možné a nemá smysl komunikace sypat ani solit," řekla mluvčí radnice Markéta Hozová. Přibývá nehod, policie jich v kraji od 7:00 za hodinu a půl musela řešit sedm, tolik jich bylo v pondělí za celý den.


Silnice na Děčín. Foto: Michaela Novotná

9:00 Obrovské komplikace působí sníh na silnicích také libereckému dopravnímu podniku. Autobusy jsou rozesety po konečných v celém Liberci a nejsou schopny pokračovat v jízdě podle jízdního řádu. Celá situace je nyní závislá na silničářích, kteří mají údržbu na starost. Autobusy nabírají obrovská zpoždění. Více najdete zde.

8:55 V Dubé se tvoří obrovské kolony. Silnici zablokovalo několik nákladních aut.

8:50 Dopravu aktuálně komplikuje zhruba dvacet nehod v celém kraji. Mezi sedmou a devátou hodinou ranní se bouralo v Půlečném, Liberci, Tanvaldě, Smržovce, České Lípě, Slané, Bozkově, Jablonci nad Nisou, Železném Brodě nebo třeba Doksech.


Rychlostka ve směru na Liberec. Foto: Andrea Vaňková

8:45 V tento moment nejsou průjezdné tři hlavní tahy. Řidiči neprojedou přes Albrechtice na Frýdlantsko, po silnici I/35 do Liberce přes Jeřmanice a po hlavní silnici I/14 ve Smržovce.

8:30 V kraji je zataženo a sněží například i v Liberci a Jablonci. Srážky by se ale postupně měly měnit v déšť. Nejvyšší denní teploty budou od devíti do 12 stupňů, na horách bude maximálně pět stupňů. Meteorologové varují i před silným větrem, v nárazech by mohl dosahovat až 90 kilometrů v hodině, na horách dokonce 125 kilometrů.

Situaci na silnicích sledujeme

S využitím ČTK

Štítky silnice, Liberec, Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj, havárie, doprava, ČEZ, Turnov, Smržovka, Jeřmanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SJÍZDNOST: Sníh zastavil provoz na silnicích, ČEZ vyhlásil kalamitní stav  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.