Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Libereckém kraji započala stavba dalšího obchvatu

V Dubé na Českolipsku dnes začala výstavba bezmála tři kilometry dlouhého obchvatu silnice 9 za 442 milionů korun bez DPH. Práce by měly skončit do října 2016. Informaci v pátek potvrdil libereckého závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Josef Jeníček.

Obchvat by měl zejména odvést tranzitní dopravu z města s 1800 obyvateli. "Po stávající silnici projíždělo v nejzatíženějším úseku obce denně zhruba 5000 vozidel, z toho byla tisícovka vozidel nákladních," uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Podle starostky Dubé Zdeňky Šepsové (Nezávislí) se o výstavbě obchvatu mluvilo minimálně 20 let. "Patřím k těm, kteří se na něj těší. Rozhodně přinese větší bezpečnost do města. Současný provoz je silný nejen v týdnu, ale i o víkendech a někdy je velký problém silnici přejít. Navíc vede kolem školy," uvedla. Nesdílí ani obavy některých malých živnostníků, že jim ubudou zákazníci. "Nemyslím, že by to hrozilo. Většina aut jen projíždí a nezastaví," podotkla. Naopak si myslí, že zklidnění dopravy ve městě prospěje cestovnímu ruchu. "Na turisty jsme odkázaní, hodně k nám jezdí na kole a myslím, že se jim u nás bude více líbit," řekla.

Trasa obchvatu povede po západním okraji města členitým terénem s údolími, výškový rozdíl mezi nejnižším a nejvyšším bodem je asi 24 metrů. "Součástí stavby jsou celkem tři mosty a jedna mimoúrovňová křižovatka," dodal mluvčí ŘSD.

V Libereckém kraji to je letos jediná zahájená výstavba úseku na silnicích první třídy. Jednu novou silnici se ale podařilo dokončit. Po pěti letech skončila výstavba 7,6 kilometru dlouhého úseku silnice 35 mezi Bílým Kostelem a Hrádkem nad Nisou na Liberecku. Komunikace za bezmála dvě miliardy korun je klíčová hlavně pro tranzitní dopravu do Německa, nahradila silnici plnou serpentin.

Další nová silnice by mohla do několika let spojit Liberec a Jablonec. Pokud vše dobře půjde, na konci roku 2016 by po ní mohla projet první auta. Jde o poslední úsek přeložky silnice 14, zbývá dokončit 2,6 kilometru, což si odhadem vyžádá 550 milionů korun. Zatím je hotovo pět kilometrů čtyřproudé komunikace, která se napojuje na průtah Libercem a přes Zelené Údolí vede do Kunratic. Tam se v kruhové křižovatce napojuje na původní úzkou silnici třetí třídy do Jablonce nad Nisou se serpentinami, kde se dva kamiony jen obtížně vyhýbají.

Napsel ČTK

Štítky silnice, Liberecký kraj, Dubá, stavba, Ředitelství silnic a dálnic, doprava, okres Česká Lípa, Liberec, Jablonec nad Nisou, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji započala stavba dalšího obchvatu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.